Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

På taget af dommedag / Qaali Ibrahim Schmidt-Sørensen / 176 sider
CDR. ISBN
Anmeldt 19/2 2009, 22:27 af Mie Poulsgaard Jørgensen

En somalisk flygtnings vej til Danmark


En somalisk flygtnings vej til Danmark

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Med denne bog fortæller Qaali Ibrahim Schmidt-Sørensen om sin opvækst i Somalia, og hvad dertil hører. Det gælder bl.a., hvordan hun som ung pige blev omskåret, ligesom størstedelen af pigerne i Somalia er blevet det før og efter hende. Endvidere er det en historie om at vokse op i et uropræget land, og hvordan denne uro munder ud i borgerkrig. En borgerkrig, hvor naboerne ikke engang kan stole på hinanden, en borgerkrig hvor klanfællesskabet sættes i centrum, og kun folk inden for ens egen klan kan stoles på. Qaali tilhører Darod-klanen, den samme klan som præsidenten Siyaad Barre, og den samme klan som Hawiye-klanen under borgerkrigen satte sig for at udslette. Qaali tilhørte pludselig en klan, der blev ønsket udryddet blot pga. dette klanfællesskab.

Qaali og hendes familie splittes for alle vinde, da krigen bryder ud, og hun lærer hurtigt de barske sider, der følger krig: opsplitning af familier, død og fattigdom bliver et livsvilkår. Qaali flygter til Kenya, hvorefter hun smugles til Danmark, hvor hun langsomt skaber sig et liv som flygtning i Danmark. I dag er hun dansk gift og læser til socialrådgiver, men hun har ikke glemt sine rødder, som hun får formidlet i denne bog.

Bogen giver et godt indblik i at leve i et land ramt i borgerkrig, hvordan krigen splitter familier og naboer ad pga. klanfællesskab, og hvordan overlevelse bliver det centrale i ens liv. Med beskrivelsen af Qaalis flugt til Danmark får man en ny forståelse og anerkendelse af den skæbne, der lægger forud for mange af flygtningene i Danmark, og netop derfor også hvorfor det er svært at starte på ny i et nyt land med så mange grusomme oplevelser bag sig.

Dog er denne bog ikke revolutionerende, idet man har hørt historien før. Faktisk giver mange bøger af somaliere og andre flygtninge et bedre indblik i borgerkrigens rædsler og splittelse, og hvad det vil sige at være flygtning. Ikke nok med det, er bogen skrevet på et meget simpelt sprog – til tider følte jeg ligefrem, at jeg læste en børnebog. Bogen bliver derfor hurtigt overstået. Så såfremt du leder efter en bog, der kan læses på kort tid og give hurtig men vag indsigt, er bogen optimal. Men ønsker du en dyb indsigt og flotte poetiske beskrivelser af livet under en borgerkrig, er denne bog ikke fyldestgørende.

Forrige anmeldelse
« Atlas over Bibelens fortælling... «
Næste anmeldelse
» Et andet liv »