Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Madame Bovary / Gustave Flaubert / 432 sider
Gyldendal. ISBN 9788702381269
Anmeldt 16/11 2022, 16:14 af Martin R. H.

Længslen efter lykken


Længslen efter lykken

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Emma Bovary - en skikkelse, der må siges at træde frem i litteraturhistorien. Hun er en figur, en protagonist, der står stærkt, og som er arketypen på ulykkelig kærlighed samt symbol på sindsforstyrrelse.

Hun er gift med en læge, og ægteskabet kunne være noget så godt - er det dog ikke. Hun søger adspredelse, og igennem en tid er det litteraturen, der er arnested for hendes eskapader. Sidenhen vokser de frem i virkeligheden, idet hun søger mod Paris og mod elskere dér. Hun oplever alt i en rus, et sus, og hun bliver rigere og rigere for hver dag - på alle tænkelige måder.

Men så kommer slagsiden.

Galskaben, raseriet. End ikke et barn, hun føder i smerte, kan lindre, og hun hjemsøges af tanker, hallucinerer og fanges af - sådan læser jeg det - materialismens syge, det at man aldrig kan få nok af dyrt erhvervede ting og sager. Noget ulmer.

Dødsdriften. Hun har fået nok.

Og udvejen er …

Gustave Flaubert har her skrevet en af de helt store klassikere.

En, han efter sigende arbejdede på i adskillige år, forfinede og forfinede, indtil den stod klar til udgivelse her med sit særlige sproglige fundament - impressionistisk anlagt. En bevægelse mellem ydre virkelighed og indre aftryk - her medieret gennem Emma Bovary og hendes syn på verden.

Den udkom i 1857, og den blev straks ramt af en kras kritik, for hvordan kunne Gustave Flaubert i det hele taget få sig selv til at skrive om utroskab på sådan en eksplicit måde? Det ville være farligt for den offentlige moral.

Gustave Flaubert forsvarede romanen, og han blev frifundet. Læsere fandt vej i hobetal. Det håber jeg stadig, at de gør, for hvor er det en smuk roman, som nu her er genudgivet i nye klæder, der klæder den, af Gyldendal.


Forrige anmeldelse
« Mit Abruzzo «
Næste anmeldelse
» Hullet »


Flere prosaanmeldelser