Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

1001 nats eventyr / Mogens Boisen (oversætelse) / 592 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788711558300
Anmeldt 10/2 2017, 08:33 af Martin R. H.

En myriade af østens magi


En myriade af østens magi

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

En egentlig forfatter kan vi i denne situation ikke tale om, eftersom vi har fat i en skøn samling af fortællinger, der alle som sådan knytter sig til én særlig person, nemlig Scheherazade.

Hun træder ind på scenen efter første fortælling, hvor kong Schahriar og hans broder, der er konge i et andet område, har set, hvordan deres koner har været let på tå og særdeles glade for slaver og kropsligt ’arbejde’. Det bliver de selvsagt straffet grusomt for, og kvindekønnet agtes nu ikke i samme stil som før. Kong Schahriar går til yderligheder og skaffer sig hver aften en ny fortæller/elsker i sin kreds af kvinder.

Scheherazade er en af disse. Hun binder hver nat an med en fortælling for kong Schahriar, og planen var såmænd fra starten, at hun ligesom alle de andre fortællersker og elskere, ikke mindst, måtte lade livet, ganske efter første fortælling, for kong Schahriar er begærlig og udstyret med lanse og lidenskab nok til at nedlægge alle kvinder i hele verden. Da landsbyen er tømt for møer, må han ty til sin vesir og hans datter. Vesiren når ikke at flygte, hvorfor Scheherazade banker på kongens dør. Hun er belæst, hun er skøn, og hun er snu. Hun afslutter sjældent en historie, når natten er forbi, og således forløber 1001 nætter.

Der bliver plads til også at hygge sig i de blødere gemakker, og da det således bliver tydeligt, at skønheden nu også rummer kongens børn, kan han så afgjort ikke få sig selv til at svinge sablen over hendes yndefulde hals. Gennem Scheherazade føres han ad kundskabens vej, over eventyr om Ali Baba og de fyrretyve røvere samt videre til Sindbad Søfarerens farefulde færd over flere rejser og nætter. Kongen forvandles, bliver empatisk og lydhør over for det modsatte køn, og glæden samt lykken ved det at leve rammer ham.

Som læser bliver man revet med til miljøer såsom bazaren, hvor man med høje råb vinder frem og derigennem vinder folks opmærksomhed, og hvor man som en hurtig karl kan vinde sig lidt ekstra at spise. Vi rives med til en hemmelig grotte, hvor noget underfundigt gemmer sig, og vi er med i naturen, der altid har et og andet at berette i en fortælling. Der er mange spor at følge, og historierne fletter sig ind imellem hinanden, så det er en ren fryd.

Udplukket her er meget fængende, og det er i og for sig meget rart at vide, at man altid kan konsultere de andre fortællinger – selvsagt ganske mange. Du får her et glimrende overblik over fortællingernes stil og tema.


Forrige anmeldelse
« Færø Blues - trilogien «
Næste anmeldelse
» Snigmorderens Lærling »


Flere prosaanmeldelser