Opfør dig ordentligt – og vær en god ven / Sabine Lemire & Rasmus Bregnhøi / 128 sider
Carlsen. ISBN 978-87-114-55-50-0
Anmeldt 22/9 2015, 21:44 af Torben Rølmer Bille
En glidende tackling til curlingforældre
En glidende tackling til curlingforældre
« TilbageSituationen er velkendt: desperate forældre forsøger at styre deres ubehøvlede, uregerlige og - lad os sige det ligeud - superirriterende møgunger. Indimellem skriger ungerne, i næste nu er det forældrene, der når hysteriske lejer, men resultatet er næsten altid det samme: gråd, irritation og en masse fordømmende blikke fra omgivelserne.
Selvfølgelig kan vi alle engang imellem miste kontrollen, men grundlæggende kan man opleve, at den type forældre, der oplever de ovenstående problemer dagligt, gør nogle bestemte ting forkert. Kan det måske skyldes at man giver sit barn for meget spillerum (”Måske skal du ikke lege med køkkenknive lige nu?”), for meget voksent ansvar (”Hvad synes du vi skal købe til aftensmad?”), eller er så overbeskyttende, at ungerne stort set ikke får lov til at opleve verden på egen hånd.
Til de speltmødre og hipsterfædre, der ikke har den fjerneste idé om, hvad god opdragelse er (sikkert fordi de selv har haft forældre, der var mindst lige så forvirrede som dem selv!) er der nu heldigvis hjælp at få, for Sabine Lemire har sammen med tegneren Rasmus Bregnhøi (det er ham med Poul og Far-bøgerne) skabt en utrolig fin, lille udgivelse, der helt basalt lærer både børn og ikke mindst deres forældre, som titlen antyder, at opføre sig ordentligt.
Selv om man i denne anmelders hjem normalt blot læser højt af skønlitteratur, blev Opført dig ordentligt- og vær en god ven på krav fra husets seksårige læst op, hvilket blev nydt til fulde og førte til mange samtaler om opførsel og god stil. Bogen er egentlig tænkt som en slags opslagsbog, hvor man med hjælp fra indholdsfortegnelsen og ved at bladre lidt rundt, kan få korte, brugbare tips om opførsel i mange forskellige situationer. Der er også tegninger og tekst, der angiver, hvordan man bestemt ikke skal opføre sig. Det er både morsomt og ledte til flere gode diskussioner om de situationer, der blev beskrevet.
En af de eneste ting, der blev sprunget over under højtlæsningen, var de grå sider. Disse afslutter alle kapitlerne og er primært er henvendt til forældre. Her finder man mange tips til gode hverdagsrutiner, regler eller retningslinjer man kan udstikke til sit efterkom, eller selv forsøge at efterleve.
Både teksten henvendt til forældrene og den, der er henvendt til de yngre familiemedlemmer, er holdt i en frisk, sober og humoristisk tone, der dog ikke undlader at gøre opmærksom på, at netop god opførsel, forskellige skikke, manerismer og respekt for hinanden er utrolige vigtige for, hvorvidt det vil lykkes én nemt at omgås andre mennesker.
Det kan godt være, at der findes folk, der mener at god bordskik, hvordan man hilser på folk, hvilke ting der er passende at tale om i hvilke situationer, eller for den sags skyld at overholde de aftaler man har lavet er gammeldags og forstokket, men der er, efter denne anmelders mening, i den grad brug for sådan en bog, der i et letfordøjeligt og ordentligt dansk kan forklare de, der ikke kender til den slags ting, om samfundets uskrevne regler.
Der er sikkert også folk, der kan mene, at det måske ikke er nødigt at investere i en sådan bog, da mange af elementerne er indlysende, men så er det også, fordi de er på rette vej. Selv om individet har ret til at opføre sig helt, som de vil indenfor lovens rammer, bliver det hele altså mere end blot en smule nemmere, hvis de sociale spilleregler også er kendt af alle.
Når man kommer igennem bogen, er det også muligt at tage en multiple-choice quiz, henvendt til barnet, for at se om denne rent faktisk har hørt efter og noteret sig de ting, der er blevet taget op undervejs. Husets seksårige fik selvfølgelig topscore, men som han sagde, så var det sikkert også, fordi han godt vidste meget af det, der stod i bogen i forvejen – det gjorde selvfølgelig hans fader pavestolt!
Det eneste problem ved en selvhjælpsbog som denne, der måske primært er rettet mod uvorne børn og deres forvirrede, ligeglade forældre er dog tvedelt. Dels så læser de, der virkelig har brug for en sådan bog den sikkert ikke, dels kan det være problematisk at give den i gave, da den vil sende et signal, der kan sammenlignes med at give ens ildelugtende ven en deodorant og et stykke håndsæbe i fødselsdagsgave. Det er måske velment, men kan lede til problemer.
Til gengæld vil det være en bog, der meget gerne må blive en del af kanonen i de yngste klasser i folkeskolen. Faktisk kunne det i et overskudssamfund som vores være en rigtig god idé at dele bogen ud til alle unger, idet de starter i skole. For kender man ikke til reglerne for god opførsel, kan det også være ganske svært at finde ud af på egen hånd. Derfor er dette både en fin og underholdende lille bog, der samtidig tager sit emne alvorligt.
Selv om det er en bog om god opførsel, så bliver det aldrig formanende eller belærende, for teksten argumenterer så logisk og grundigt for alle sine indlæg, at det er endog meget svært at være uenig, eller argumentere imod bogens påbud. Det er virkeligt klædeligt.