Det kommer også dig ved / Else Berenth / 248 sider
Forlaget mellemgaard. ISBN 8792801773
Anmeldt 7/4 2013, 07:40 af Mie Poulsgaard Jørgensen
En historie om kulturmøder
En historie om kulturmøder
« TilbageI Det kommer også dig ved inviterer Else Berenth, som er redaktør, forfatter og Exam.art i Kultursociologi fra Københavns Universitet, os ind i en dansk-pakistansk familie og forsøger at skitsere, de privilegier og forhindringer, en sådan familie står over for.
En blandingsfamilie
Omdrejningspunktet for historien er den dansk-pakistanske familie, der består af en dansk mor, en pakistansk far og deres tre børn: storebroderen Samir, den mellemste Jasmin og den yngste Joanna. Derudover præsenteres vi for mormoderen Liljan og mosteren Sarah samt bedsteforældrene på faderens side. Alle spiller de en aktiv rolle i familien.
Jasmin, der er 14 år, forsøger at finde sig selv på tværs af to meget forskellige kulturer. Dette er ikke altid ligetil, specielt når man er omgivet af danske jævnaldrende, der begynder at interessere sig for det andet køn. Presset øges idet de pakistanske bedsteforældre, som har en aktiv indflydelse på familien, presser på for at Jasmin skal forloves med en fætter fra Pakistan.
En pige forsvinder
Tæt på farfaderens kiosk forsvinder en dag en ung pige og Jasmin var en af de sidste, der så pigen. Familien trækkes således ind i en makaber sag og arbejder sammen for at finde ud af, hvad der skete med pigen. Eftersøgningen strækker sig ud over handlingsforløbet og jeg vil derfor ikke røbe for meget om slutresultatet!
En tragisk ulykke
Samir har ligeledes måttet kæmpe med at finde sig selv, men synes at have fundet sig bedre til rette i rollen som dansk-pakistaner. Da hans katolske ven Mikkel skal døbes inden sin konfirmation, vil Samir gerne med. Efter ceremonien er overstået overraskes han af nogle unge af anden etnisk herkomst, der overfalder ham og brutaliserer ham i en sådan grad, at hans liv hænger i en tynd tråd. Vil han overleve og hvordan tager familien dette tab? Vender man den anden kind til eller skal det hævnes?
En historie om kulturmøder
Bogen omhandler som nævnt en dansk-pakistansk familie. De kulturelle problemstillinger, der præsenteres i forlængelse af dette er velkendte og omdiskuterede. Eksempelvis kvindens rolle: om at finde sig selv på tværs af to kulturer og arrangerede ægteskaber. På denne måde leverer bogen ikke noget nyt, men indarbejder problemstillingerne i en historie om en familie. Det, der adskiller denne familie fra de gængse fortællinger relateret til ovennævnte problemstillinger, er dog at familien reelt er halvt dansk. De har en dansk familie, der opretholder danske normer og værdier og en pakistansk familie, der kom hertil som gæstearbejdere, men som stadig har en tilknytning til hjemlandet. Det mest spændende ved dette er således i min optik ikke, hvordan samfundet reagerer på familien, men hvordan familien internt tackler, at de er blevet bragt sammen. I bogen forløber foreningen relativt gnidningsfrit, men jeg er overbevist om, at det ikke altid vil forholde sig sådan.
For mange handlingsforløb
Bogen præsenterer flere sideløbende handlingsforløb. Den ene er familiens historie (personkarakteristikker og livsforløb) og hvordan kulturmøder tackles (herunder internt i familien og eksternt i venskaber), den anden værende pigens forsvinding og den efterfølgende eftersøgning og endelig er der det tragiske overfald på Samir.
Jeg havde svært ved at placere bogen, for hvad er dens hovedformål? Er det en bog om kulturmøder eller en krimi? De forskellige handlingsforløb integreres ikke tilstrækkeligt i hinanden – især politieftersøgningen ender efter min opfattelse alt for brat og uden opsummering - og efterlader et ufuldendt indtryk.
Det forekommmr som om, at Berenth gerne ville fortælle en historie om kulturmøder - hvilket i sig selv er interessant - men i sit forsøg på at gøre historien interessant, inddrages for mange handlinger, der i sig selv ikke har relation til historien om den dansk-pakistanske familie og derfor efterlader læseren med flere spørgsmål end svar.