Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Længslen efter Layla / Fadia Faqir / 272 sider
Forlaget Hjulet. ISBN 9788789213569
Anmeldt 13/9 2010, 20:38 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Når familiens ære skiller mor og datter


Når familiens ære skiller mor og datter

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Fadia Faqir er født i Jordan (1956). Hun har siden 1984 levet i England for at undslippe social, religiøs og politisk undertrykkelse. Hun har før udgivet bogen Saltstøtter (2001). I Længslen efter Layla tegnes et portræt af beduinpigen Salma, som forfølges af fortidens skygger, samtidig med at hun stædigt gør alt for at falde til i et nyt samfund med fremmede skikke og krav.

Bogen centrerer sig omkring Salma, en ung beduinpige fra et unavngivet land i Levanten. Salma – en ellers ærbar pige – indleder en passioneret affære med en ung mand fra landsbyen, men så snart hun fortæller ham, at hun er gravid, vender hans charme sig til had, og han forstøder hende og benægter at have noget med hende eller barnet at gøre. Salma, nu gravid uden for ægteskab, står nu over for æresdrabproblematikken, hvorhendes fader eller brødre vil dræbe hende for at sikre families ære. Salmas lærer får hende anbragt i et fængsel, hvor familien ikke kan røre hende. Her lærer Salma andre kvinder at kende, hvis domme ofte er uretfærdige. Hendes bedste veninde, Noura, er bl.a. dømt for prostitution uden at have prostitueret sig.

Salma føder en lille pige i fængslet, som bliver taget fra hende med det samme. Salma oplever en ubegribelig smerte og længsel efter sin lille datter, som hun kalder Layla. Hun begynder bl.a. at sy tøj til datteren, som hun højst sandsynlig aldrig vil se igen.

Salma tilbringer flere år i fængslet, hvorefter nonnen Ms. Asher fører hende til et kloster i Libanon, og Salma får tildelt navnet Sally Asher. Navnet vil hun nemmere kunne begå sig med, så snart hun får indrejsetilladelse til England.

I England bor Salma i Exeter i den sydvestlige del af landet. Her begynder hun sit liv forfra med nye normer, nyt sprog, nye venner, nye vaner og ny uddannelse. Hun klarer sig dog godt og begynder endda at se til fyre igen, men en ting nager hende hver dag… længslen efter Layla. En længsel som efter mange års adskillelse driver hende til at vende tilbage…

Længslen efter Layla berører således flere problematikker, herunder kultursammenstød og tilpasning til en ny kultur, tradition og æresdrab, mor-barn relationer og meget meget mere guf. Bogen giver endvidere et indblik i arabiske traditionelle normer og kvinderollen. Det er således nogle dybe berøringsflader bogen har i sin korte længde, men ikke desto mindre gør Faqir dette på en saglig og interessant måde. Man fornemmer tydelig, hvad Salmas længsel og afsavn efter datteren gør ved hendes liv, samt hvordan båndet til hendes familie er ambivalent idet hun elsker familien og forstår, hvorfor de handler som de gør og stadig er truet på livet af de selvsamme personer.

Bogens slutning er tillige anderledes, end hvad man forventer, mere vil jeg ikke røbe i denne anmeldelse, men kan klart anbefale læseren at udforske dette. Faqir leverer et spændende produkt, der dog ikke er fantastisk og exceptionelt, men ganske informativ og spændende og belyser nogle vigtige problematikker i en multikulturel og global verden.


Forrige anmeldelse
« Bokserhunde i alle farver «
Næste anmeldelse
» Kloge Kolo »


Flere prosaanmeldelser