Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Russisk roulette i Beirut / Rawi Hage / 264 sider
Hr. Ferdinand. ISBN 978-87-91746-61-1
Anmeldt 5/10 2009, 08:02 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Et teenagerliv i borgerkrigens Libanon


Et teenagerliv i borgerkrigens Libanon

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Rawi Hage er født i Beirut men har boet i Canada siden 1992. Russisk roulette i Beirut er hans debutroman og har høstet anerkendelse verden over og har tillige vundet den internationale IMPAC-pris 2008 – verdens største litteraturpris, og den er nu endelig kommet på dansk.

Bogen finder sted i det borgerkrigsramte Libanon i hovedstaden Beirut. Her lærer vi to drenge at kende, hovedpersonen Bassam og hans bedste ven, George. De er kristne, men kommer ikke fra hjem, hvor religion præger dem synderligt.

Dog mærker man, hvordan religiøse skel bliver manifesteret tydeligere, som krigen skrider frem, og de kristne og israelerne står sammen mod den muslimske befolkning, og mange uhyrligheder finder sted.

Men hvad sker der med to teenagedrenge under sådanne omstændigheder? Hvad sker der, når man ser familie og venner forlade dig én efter én – gennem flugt eller død? Teenagelivet er i forvejen en turbulent periode, hvad sker der når denne livsperiode blandes med urolige eksterne forhold, når krig hærger overalt?

Det er nøjagtig den problemstilling, bogen tager fat i. Bassam og George reagerer begge kraftigt på krigens indtog men på forskellige måder. De gør begge oprør, men i forskellige retninger. Begge drømmer de om flugt, men forskellige former for flugt. Og væk fra Libanon kommer de begge, men på vidt forskellige måder – måder, som vil ryste og chokere læseren og sætte Bassam og Georges venskab på en prøve for livet – en russisk roulette.

Bogen skildrer livligt, hvordan krigen påvirker mennesket – og her især de unge drenge. Hvordan flugt fra virkeligheden ikke fjerner virkeligheden, men blot overfører virkeligheden til en ny kontekst. Problemer skal tages ved hornene, konfronteres og ikke flygtes fra. Den skildrer endvidere smukt, hvor forskelligt mennesker kan reagere på eksterne forhold såsom krig, nogle vender smerten indad, andre udad og alt for mange internaliserer den turbulente tankegang, der hersker og bliver selv opslugt og fordærvet af krigen og begynder at blæse på al tidligere indlært moral – dette skildres tydeligt igennem Bassam og Georges tiltagende kriminelle adfærd, der starter ud med salg af patronhylstre til decideret mord – ja der er lovet masser af spænding til læseren.

Det er en historie om venskab, tillid og loyalitet og venskabets grænser. Men også hvordan krig kan ødelægge al fornuft og selv vandtætte venskaber kan spredes for alle vinde. Romanen går under huden på læseren i sine beskrivelser, og Hage er især dygtig til at beskrive livet set ud fra Bassams synspunkt, ungdommeligt og spækfuld af hormoner.

Det er en rejse ind i et helt andet ungdomsliv end det, vi kender, et liv præget af ydre og indre turbulens og problemer med at finde sig selv forstørret en masse. Der er lovet spænding, lidenskab og erkendelse på højt plan. Kan klart anbefales.


Forrige anmeldelse
« Elleve «
Næste anmeldelse
» Azincourt »


Flere prosaanmeldelser