Kabul i flammer / Masood Baluch / 298 sider
Danish international edition. ISBN 9788799295203
Anmeldt 6/5 2009, 19:07 af Mie Poulsgaard Jørgensen
Et billede af den afghanske ulykke
Et billede af den afghanske ulykke
« TilbageKabul i flammer er den første bog, der bliver udgivet af forlaget Danish International Edition. Forlagets lidt pompøse navn skyldes, at det er tanken, at Kabul i flammer skal oversættes og sendes til udgivelse i USA, da USA har en stor befolkning af afghanere. Forlaget har dog allerede to bøger til senere udgivelse; Farvel – en hyldest til skilsmissen, og Store mænds små kvaler, som tager historiske danske skikkelser under kærlig behandling, og vi må vente spændt på, hvad dette nye forlag ellers har at byde på. Denne første bog Kabul i flammer er skrevet af Masood Baluch, der selv er afghansk flygtning bosat i Danmark og har to andre bøger bag sig. Bogen byder på drama, kærlighed og krig, en spændende kombination med et nydeligt udfald.
Bogen er centreret omkring hovedpersonen Bashir og hans familie. Familien tilhører middelklassesamfundet i Kabul i Afghanistan. Indtil det kommunistiske kup i 1978 brutalt afsætter den demokratiskvalgte regering, har familien levet trygt og fredeligt. Kuppet og den efterfølgende sovjetiske invasion af landet får dog store konsekvenser for familien. Intet er længere sikkert i Kabul, og selv de mennesker, der burde stå en nærmest, kan vise sig at være stikkere for den upopulære sovjetiskstyrede regering. Faren bliver angivet af et familiemedlem på falske anklager og udsat for en umenneskelig tortur, der langsomt knækker ham og familien med i købet. Familien og især Bashir må gå til yderligheder for at få faderen frikendt, en mission der kan koste både ham og familiemedlemmer livet.
Bashir er endvidere konstant i risikozonen for at blive erhvervet til hæren for at kæmpe mod mujahedinerne, de hellige krigere, der oppositionerer mod regeringen. Bashir må derfor bære sit studiekort med sig overalt, hvor han færdes, for tages han uden dette, er hans skæbne beseglet; dette er det eneste, der kan holde ham fra at blive udstationeret og stå over for den sikre død. Situationen bliver værre, og Bashirs storebror bliver taget uden studiekortet under et kort visit i byen. Familien står endnu engang på bar bund, og denne gang kan familiens ihærdigheder muligvis ikke redde broderen, der med det samme blev sendt af sted til en usikker skæbne ved fronten.
Det er dog ikke kun på regeringsplan, der hersker usikkerhed og mistillid. Det afghanske samfund er delt op efter etniske og religiøse tilhørsforhold. Bashirs bedste ven er shiamuslim, og forholdet mellem shia og sunnimuslimer er fjendtligt. Bashir ved, at hvis han fortæller sin familie, som er sunnier, om venskabet, vil familien forbyde ham at omgås vennen.
Bedre bliver det ikke, da Bashir falder hovedkulds for en shiamuslimsk pige, der endvidere er faderløs. Hun er resultatet af en voldtægt og derfor af lavere rang i det afghanske samfund. Bashir ved, at familien aldrig ville tillade deres forhold, og forholdet må derfor foregå i smug.
Da situationen bliver endnu mere kaotisk, tager Bashirs familie en skæbnesvanger beslutning. Bashir må flygte! Men hvad skal der nu ske med familien? Med bedstevennen? Med kæresten? Alle disse godter må læseren finde svarene på i denne fantastiske roman.
Kabul i flammer er en spændende fortælling, der fint danner et billede af de usikre forhold, der har hersket i Afghanistan siden det sovjetiske kup i 1978 og indtil nu. Man fornemmer tydeligt, hvordan enhver er overladt til sig selv, og ikke engang naboen eller familiemedlemmer kan stoles på. Dermed giver det en forståelse for nogle af de interne spændinger, der findes i det afghanske samfund; et samfund splittet på tværs af etniske tilhørsforhold og religiøse skel.
Dog er bogen spækket med grammatiske og sproglige fejl, som en korrekturlæsning ville have fjernet. De mange fejl giver et sjusket indtryk, som burde være undgået, da bogen ellers er et godt bud på en spændende, ny roman.
Jeg er sikker på, at bogen nok skal falde i gode hænder hos den afghansk-amerikanske befolkning, og jeg ønsker forlaget alt mulig held med projektet.