Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Skriv lettere end du tror – 2. udgave / Maria Larsen / 223 sider
Ajour / Samfundslitteratur. ISBN 9788793453951
Anmeldt 19/8 2023, 10:52 af Torben Rølmer Bille

Selvhjælpsbog til skribenter


Selvhjælpsbog til skribenter

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Måske er det ikke noget som du tænker over i dagligdagen, men det at kunne skrive en klar, ordentlig tekst er langt fra noget alle mestrer. Har du eksempelvis prøvet at modtage en mail fra din chef, eller læse en artikel i dit fagblad, som muligvis indeholder nogle fine betragtninger, men som undervejs er så håbløst formuleret, at du bliver nødt til at læse visse sætninger to eller flere gange? Det er blandt andet dette som bogen Skriv lettere end du tror forsøger at komme til livs. Som forfatter Maria Larsen skriver, så er det at skrive godt et håndværk der kan tillæres og ikke en ting, der er afhængig af muser eller gudsbenådet talent.

Det fine ved bogen er at den praktiserer det den prædiker. Den er meget præcis i sine anbefalinger og har inddelt bogen i en række overskuelige afsnit og kapitler, hvor der på hver enkelt side er masser af plads, takket være korte sætninger og afsnit. Det virker nærmest på undertegnede, som er ganske rutineret i at læse faglitteratur, som en slags pixi/webudgave af en fagbog, hvor kun de allervigtigste pointer er taget med. Disse elementer og tips kan - for de der har rutine i skriftlig formidling - måske virke indlysende, men det er også ting som med garanti kan være en øjenåbner for alle de der vil blive bedre til at formulere sig på skrift.

Bogen er ikke henvendt til nogen specifik modtager, ud over folk der gerne vil have tips til at skrive selv. Det skal dog siges med det samme, at de tekster der gives eksempler fra, alle – uden undtagelse – ikke hører hjemme i litteraturens verden. Af samme grund er dette ikke en bog du bør anskaffe dig, hvis du har intentioner om at skrive den næste store YA bestseller eller slå igennem som krimiforfatter. I så fald vil bl.a. rådet om at droppe tillægsordene i anmelders øjne være decideret kontraproduktivt.

Når det så er sagt, så er der fokus på både journalistiske tekster, mails, fagtekster og tillige er der i denne anden udgave af bogen blevet gjort plads til et kapitel der fokuserer på den skriftlige kommunikation på digitale, sociale medier.

Når en grundbog har form som denne; hurtig læst, men stadig med en masse konkrete tips, værktøjer og med teksteksempler på hvad der eksisterer af (u)hensigtsmæssige måder at formulere sig på, så kommer den beklageligvis heller ikke helt i dybden med sit emne. Her tænkes især på netop at tydeliggøre forskellen på de mange forskellige tekstgenrer der eksisterer. Selv om tekster i sagens natur har en masse fællestræk, så synes Kapellet at der godt kunne have været lidt mere fokus på de overvejelser man bør have i forhold til det forum teksten skal optræde i. For nu at citere Marshall McLuhan så er mediet også budskabet.

Intet sted i Skriv lettere end du tror står der eksempelvis, at hvis man skal skrive en tekst beregnet til sociale medier, så gælder det om at holde ens afsnit og selve teksten ganske kort, idet man ellers - med stor sandsynlighed – vil skræmme sin læser væk. Her på Kapellet kan vi eksempelvis sagtens anklages for ikke at have fattet dette, da vores sider ofte er meget teksttunge – men vores målgruppe er netop også folk, der godt kan lide at læse længere tekster.

Når det så er sagt, så er bogen fyldt med en masse rigtig brugbare tips. Mantraet som også kan læses på bogens bagside er (det måske åbenlyse):

* TÆNK, når du tænker
* SKRIV, når du skriver
* REDIGER, når du redigerer

Metoden går på, at du skal dele din skriveproces op i disse dele og holde dem adskilt for såvidt som muligt. Der forefindes længere afsnit i bogen, der fokuserer på de enkelte dele af disse, samt et, der som nævnt beskæftiger sig med digitale medier. I hver af disse kapitler får du tricks og konkrete råd til at gøre netop den aktuelle del af skriveprocessen så konkret og god som muligt. I tænkefasen handler dette blandt andet om formålet med din tekst, hvilken modtager du skriver til samt hvad din vinkling af teksten bør være. I skrivefasen præsenteres du for konkrete metoder og typer af ord du bør anvende og endelig får du i afsnittet om redigeringsfasen en rkke tips til hvordan du kan få strammet din tekst så godt op som muligt samt en anbefaling om at lade andre læse din tekst konstruktivt igennem inden den sendes ud i verden.

Bogen rundes af med en liste over titler på bøger om skrivning (hvor mange sjovt nok også er udgivet af forlaget Ajour, der også står bag udgivelsen af nærværende bog) så du måske kan finde mere inspiration hvis du er interesseret i at dykke endnu mere ned i dette emne. Skriv lettere end du tror er derfor en fin og meget overskuelig bog, der både kan benyttes på pensumlisten til de der skal deltage i et skrivekursus og til dig, der vil blive bedre til at formulere dig på skrift. Kender du i forvejen til teorier om formidling og journalistik vil der ikke være meget nyt, men til gengæld er det en fin grundbog, der kommer godt rundt om de mest grundlæggende aspekter ved skriveprocessen.

Forrige anmeldelse
« Projektarbejdets dannelsespoten... «
Næste anmeldelse
» New Danish Photography 1 »