Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Dengang vi var bønder / Peter Henningsen / 303 sider
Gads forlag. ISBN 978-87-12-05793-2
Anmeldt 29/10 2019, 11:05 af Birgitte Amalie Thorn

Alt, du ønsker at vide om bondens historie, og mere til


Alt, du ønsker at vide om bondens historie, og mere til

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Indrømmet, du skal nok være i god kontakt med din indre nørd for at tilhøre den her bogs kernemålgruppe. Alligevel har de fleste af os jo landmænd i familien blot få generationer tilbage. Med Dengang vi var bønder har Peter Henningsen, museumschef på Nationalmuseet, begået et digert væk om den danske bonde gennem tiden.

Med kapiteloverskrifter som ”Bondesindet”, ”Bondens krop” og ”Bondegårdens anatomi” bliver vi som læsere ført både tilbage i historien og rundt omkring i Danmarks egne i jagten på den danske bondeidentitet og dens oprindelse. Og faktisk handler dén søgen lige så meget om os selv: Som forfatteren pointerer, er store dele af den danske selvforståelse funderet på netop bondeidentiteten. For eksempel beskriver de historiske kilder flere gange den danske bonde som bagstræberisk og særdeles opmærksom på ikke at stikke ud fra mængden af frygt for social udstødelse. Som nordjyde synes jeg i hvert fald godt, jeg kan genkende et par træk fra moderne dansk identitet i den beskrivelse.

Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvad dine tipoldeforældre spiste, hvordan de gik klædt, og hvordan deres dagligdag var, så får du svaret her. Andelsbevægelsen kan du også læse om. Bogen har endda fundet plads til et kapitel om den gamle folketro, altså troen på gårdnisser, lygtemænd, elverpiger og andet krapyl. Som Peter Henningsen slår fast, var den slags væsner aldeles virkelige for datidens bønder.

Rent visuelt er bogen en lækker oplevelse med brede marginer, righoldige illustrationer og små spøjse tekstuddrag fra historiske kilder. Takket være sin størrelse og kvadratiske form er den ikke sådan at overse, og den vil i det hele taget gøre sig godt som coffee table book i de fleste stuer. Du kan desuden gå til den som en slags opslagsværk og behøver ikke nærlæse alle kapitler.

Det er tydeligt, at Peter Henningsen er en mand med stor viden, og den øser han rundhåndet af. Indimellem er detaljegraden måske lige lovlig stor for en uindviet lægmand, men formidlingen fejler ikke noget. Desuden kan du undervejs fornøje dig med løjerlige gamle ord såsom ”indsidder”, ”fremmers” og ”fægård”. Det er helt ufatteligt, hvor mange specialtermer der har eksisteret omkring et typisk bondehjem og dets bygninger.

Alle med interesse for dansk historie, landbrug, bønder og byggestil kan få noget ud af Dengang vi var bønder. Står du og mangler en værtsgave, kunne det måske også være sagen. Når det kommer til stykket, har vi jo nok alle sammen en indre bonde...

Forrige anmeldelse
« De forbudte billeder – pornog... «
Næste anmeldelse
» Genforeningen 1920 - Da Danmark... »