Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

The Writer’s Handbook 2009 & The Screenwriter’s Handbook 2009 / Barry Turner (red.) / 800 & 304 sider
Palgrave MacMillan. ISBN
Anmeldt 17/12 2008, 19:20 af Lars Ole Bonde

Håndbøger til forfattere


Håndbøger til forfattere

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

The Writer’s Handbook 2009. The complete guide for all writers, publishers, editors, agents, and broadcasts. The Screenwriter’s Handbook 2009. The essential companion for screenwriters. Begge redigeret af Barry Turner.

Da jeg meldte mig som anmelder af disse bøger, var det ud fra en interesse i ‘creative writing’. Jeg regnede (ud fra titlerne) med, at dette var håndbøger i skriveteknik, med praktiske øvelser, analyser af udvalgte eksempler osv. Jeg tog imidlertid fejl. Det drejer sig om håndbøger, der fortæller alt, hvad en (primært engelsksproget) forfatter bør vide, når han eller hun har skrevet sit manuskript. Begge bøger har ganske vist indledende artikler med gode råd til bl.a. håbefulde forfattere. Men langt størstedelen af dem er simple kataloger (directories) – over forlag, tidsskrifter, produktionsselskaber o.l.

Den 790 sider lange Writer’s Handbook rummer 13 korte artikler (i alt 64 sider) om bl.a. nye muligheder for forfatterne i den digitale tidsalder, om samarbejdet mellem forfatter og agent, om selvpromovering (blogs, Facebook osv.), lydbøger, biografi-bølgen, copyright og tilladelser. Katalogdelen rummer over 40 opslag, bl.a. om Forlag i USA, UK, Irland og ”Europa”, om lyriktidsskrifter, elektroniske publiceringskanaler, litterære agenturer, TV-selskaber, filmselskaber, teatre, skrivekurser, priser, foreninger osv. osv.

For engelsk-skrivende forfattere kan håndbogen uden tvivl være nyttig, men det er lidt svært at se, hvordan dansk-skrivende forfattere kan have glæde af den. Forlagsopslaget ”Europa” dækker f.eks. ikke alle medlemslandene i det udvidede EU, men alle de gamle lande er da med. 10 danske forlag er omtalt. Det er dog ikke særlig gennemskueligt, hvordan disse er udvalgt. Ved køb af bogen får man desuden adgang til websiden www.thewritershandbook.com, der bl.a. rummer en omfattende søgefunktion ift de forskellige kataloger/directories.

Den 290 sider lange Screenwriter’s Handbook rummer ni korte artikler (i alt 36 sider) om bl.a. forskelle på at skrive for film og tv og for scene og film, dramatisering af fiktion, manuskriptudvikling mm. Det er erfarne folk, der videregiver gode råd og tips. Herudover er der et 114 sider langt katalog over produktionsselskaber i USA, UK, Canada, Irland, Australien og New Zealand, et 22 siders katalog over Agenturer i de samme lande, 24 sider om kurser i screenwriting, 18 sider om organisationer og fagforeninger, 38 sider om festivals og 17 sider om priser og konkurrencer.

For danske læsere er det mest nyttige i begge bind nok kapitlerne om kurser – der strækker sig fra weekend- og ugekurser til årelange universitetsuddannelser inden for fine arts – og konkurrencer. Forudsat altså, at man (også) skriver på engelsk.

Forrige anmeldelse
« Adskillelsens politik. Multikul... «
Næste anmeldelse
» Fra interaktion til relation »