Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Hvad vi tænker på når vi tænker på fodbold / Simon Crichtley / 191 sider
Klim. ISBN 978-87-7204-070-7
Anmeldt 1/12 2018, 17:32 af Michael Agerbo Mørch

Et driblende æggehoved


Et driblende æggehoved

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Venstrefløjsfilosoffen Simon Critchley er brændende supporter Liverpool FC. Hans kombination af filosof og fodboldfan har fået ham til at reflektere over fodboldens væsen. Det er der kommet en underholdende og velskrevet bog ud af med den myndige og lettere docerende titel: Hvad vi tænker på når vi tænker på fodbold.

I denne flot opsatte bog, med skøn grafik på omslaget og et væld af billeder indeni, tager Critchley os med på en rejse gennem fodboldens natur. Han forener nogle af sine filosofiske kæpheste, såsom socialisme og fænomenologi, med inddragelser af kampanalyser, selvbiografiske nedslag og citater fra sportens centrale udøvere. Som Liverpool-fan er det naturligt, at spillere og trænere fra denne hæderkronede klub fylder godt op i teksten, men der er også udblik. Særligt et flot kapitel over mestrenes mester, Zinedine Zidane, er velgjort. Overraskende nok spillede lydkulissen en afgørende faktor for den sublime franskmand. Den sans er hyperaktiv, og alle indtryk tages ind og bearbejdes.

Måske undrer du dig over, at en socialist som Critchley kan finde noget besnærende ved fodboldspillet, der er rystende indsmurt i kapitalisme og medieret virkelighed. Den afsky vedkender han sig i et afsluttende kapitel, hvor ambivalensen får lov at råde. På den måde er transparensen tilstede hele vejen igennem. Men bogen giver alligevel mestendels et hagiografisk perspektiv på spillet, der kan få spillere og trænere, men ikke mindst tilskuerne – der ifølge Critchley er spillets egentlige aktører – til at gå i ekstase. Sansernes udfoldelse når ekstasen, når holdet spiller frit, intuitivt, flydende, sprudlende.

Igennem bogen beskriver han humoristisk en række dialektiske forskydninger, fx teori og praksis, dumhed og intelligens, identitet og ikkeidentitet, ekstase og afsky, og det er disse spændinger, som giver sporten sin elektricitet.

Critchleys bog må være skrevet som et frirum fra de mange langhårede debatter, han deltager i. Eller også er det bare ren con amore-arbejde, hvor kærligheden til dette mærkelige spil, der over hele verden hensætter mennesker i alle aldre i intens begejstring, får lov at flyde frit. Det er i hvert fald æggende læsning, som falbyder sportens goder så besnærende, at man har lyst til at se kampene i stedet for at læse bogen. Større gestus kan man næsten ikke give udgivelsen.

Forrige anmeldelse
« Dimensionen der Mittäterschaft... «
Næste anmeldelse
» Karl Otto Meyer. Politiker, pub... »