Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Hjernen på overarbejde / Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff / 255 sider
Mindwork. ISBN 9-788799-252466
Anmeldt 11/3 2018, 10:53 af Birgitte Amalie Thorn

Compassion for dig, de andre og din hjerne


Compassion for dig, de andre og din hjerne

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Med den tankevækkende bog Hjernen på overarbejde forenes tre af tidens største tematikker: hjernen, stress og compassion (da: medfølelse - red.). Især sidstnævnte begynder man så småt at fornemme er det nye buzzword - men ifølge bogens forfattere så sandelig også mere end det.

Hjernen på overarbejde griber fat i et problem, som vi (heldigvis) ser blive debatteret mere og mere: Nemlig at den måde, som vi moderne mennesker har indrettet vores samfund og livsstil på, i mange henseender er skadelig for os. Vores 120 millioner år gamle hjerne lider simpelthen i en helt almindelig dansk hverdag, og når vores hjerner ikke har det godt, har vi det heller ikke godt - hvad de støt voksende tal for depression, angst og stress også bakker op om.

Det kan lyde dommedagsdramatisk, men bogens forfattere har styr på fagligheden. Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff er begge autoriserede psykologer, og på pædagogisk vis forklarer de, hvordan vi har tre gamle følelsesregulerende systemer i hjernen - det røde trusselssystem, det blå motivationssystem og det grønne beroligende system - og hvordan den moderne verden kronisk overstimulerer de to første.

For at gøre ondt værre lærer vi hverken i privatliv, arbejdsliv eller uddannelsessystem at give plads til restitution og hjernepauser. Konsekvensen er, at mange af os går rundt med en ubalance, som forfatterne kalder "unbalanced brain syndrome". Og mange af os (inklusive undertegnede!) vil kunne genkende sig selv i forfatternes beskrivelse af en typisk UBS'er.

Men der er en løsning. Endda en, vi allerede går rundt med, nemlig vores medfødte evne til compassion. Tingleff og Lunding-Gregersen definerer begrebet således: "En åbenhed over for egen og andres lidelse - samt et dybfølt ønske om både at lindre og forebygge". Kort fortalt er det noget, du både kan udvise over for dig selv, give til andre og få fra andre. Ved at demonstrere mere empati og åbenhed får vi det alle sammen bedre - sammen. Her er det en vigtig pointe, at vi for at kunne udvise compassion skal være opmærksomme på lidelse (eller ubalance). Du kan ikke være opmærksom, hvis du blæser derudaf i højeste hjernegear, mens du konstant forsøger at jonglere med karrierekrav, familieidyl og hele det univers, der er inde i din smartphone.

Alt det her kunne have resulteret i en temmelig tør afhandling af en bog, men heldigvis har forfatterne lige så godt styr på formidlingen som på fagligheden. Det her er simpelthen en hjernevenlig bog. De mange siders teori forklares på underholdende vis og med masser af sproglige billeder, ligesom hvert kapitel slutter med et resumé i punktform og et par refleksionsspørgsmål til dig. Sproget flyder og bærer tydeligt præg af, at her er nogen med flair for at få det til at lyde lækkert.

Sidst i bogen er der desuden et kapitel med 13 tips til at få en mere afbalanceret hjerne og hverdag, så du kan finde mere over i det grønne system, som er så godt for dig at være i. Mange af rådene er set før - som for eksempel mindfulness og bedre søvnvaner - men fordi Tingleff og Lunding-Gregersen nu har forklaret hjernevidenskaben bag, giver selv de velkendte af rådene meget bedre mening.

Forfatterne udpeger ikke syndebukke i forhold til ansvaret for ovennævnte problematikker i vores samfund, men holder sig til et kollektivt "vi": Vi må starte med os selv og så ellers i fællesskab arbejde hen imod en mere bæredygtig måde at leve på. Vi skal slet og ret lære at give vores hjerne fri fra arbejde engang imellem.

Forrige anmeldelse
« En lille bog om opera «
Næste anmeldelse
» Fiktion »