Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Esma Birdi – et liv i to verdener / Anne Lønstrup / 216 sider
Gyldendal. ISBN
Anmeldt 12/11 2008, 08:17 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Et liv i to verdener


Et liv i to verdener

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Arrangerede ægteskaber har fyldt i medierne de seneste år. De fleste har et kendskab til fænomenet, men ikke mange ved, hvordan det er at leve igennem det. Heller ikke mange udenlandske piger (og drenge) tør efterfølgende bryde med ægtefællen pga. frygt for at såre forældrenes ære og tabe ansigt i det etniske bagland. Og de færreste tør stå frem med deres historie. Men Esma Birdi turde. Sammen med journalisten Anne Lønstrup fortæller Esma sin historie om at komme til Danmark, tilpasningen til det danske samfund og de tider, hvor de kulturelle rødder kolliderer med de danske normer. Det skete eksempelvis, da Esma havde en flirt med en dreng i Danmark, hvorefter hun blev skubbet ind i et arrangeret ægteskab med en tyrker. Det handler også om, hvordan hun brød med den del af sin tyrkiske kultur, og giftede sig med en dansker.

Esma vokser op i landsbyen Sarkisla i Tyrkiet med en traditionel familiebunden mor, og en mere progressiv, moderne far, som ønskede at konen skulle frigøres lidt. Hendes far var en af de første i landsbyen, der emigrerede til Danmark i 1960’erne og 1970’erne for at søge lykken ved den stigende mangel på arbejdskraft i bl.a. Danmark. Esma blev med den resterende familie i Tyrkiet, og det skulle være en tragisk hændelse, der gjorde at familien flyttede med til Danmark, nemlig en lillebrors død. Egentlig skulle familien blot blive i Danmark noget tid, men efterhånden som familien og især børnene blev socialiseret ind i det danske samfund, måtte moderen efter 20 år endelig erkende, at de ikke ville flytte tilbage.

Esma fortæller om sin opvækst blandt danskerne, hvordan det var at tilegne sig et nyt sprog og en ny kultur, men Esma, der har en trang til at tilfredsstille alle (og især sin far) på bekostning af sig selv, arbejder hårdt for at integrere begge kulturer i sin personlighed. Dog kolliderer hendes to kulturelle rødder, da Esma fylder 17 og indleder en - for os danskere - uskyldig flirt med en herboende tyrker. Men da familien får nys om dette, får det den traditionsbundne mor til at handle for familiens ære. Moderen iværksætter en søgen efter en ægtefælle til sin 17-årige datter, og kort efter bliver Esma gift med en af sin mors veninders søn. Umiddelbart går ægteskabet godt, de får to børn sammen, og arbejder hårdt for at tilfredsstille både det danske samfund, som forventer at indvandrerne arbejder, samt svigerfamilien i Tyrkiet, som de ydede økonomisk hjælp til. Dog arbejder de begge så hårdt, at Esma føler, at det går ud over tilknytningen til især sin datter.

Esma føler sig igennem årene mere og mere utilpas i hendes ægteskab, og da børnene efterhånden er ved at være voksne, tager hun den drastiske beslutning at blive skilt, en beslutning som får konsekvenser, bl.a. vold fra ægtefælles side og et farvel til den familie, som hun i form af sine tyrkiske rødder har et utroligt stærkt bånd til.

Esma genfinder dog lykken sammen med Leon, en dansk fyr, som får Esma til at føle den nærhed, som normalvis præger et ægteskab, og ud af deres forening blev sønnen David bragt ind i verden. Bogen slutter af med nogle overvejelser, Esma har, vedrørende indvandrernes omstilling til det danske samfund, både hvordan kulturen påvirker deres hverdag, og hvilke tiltag der burde tages fra danskerne for at opnå den mest optimale kommunikation, der bunder i gensidig forståelse.

Anne Lønstrup formår at fortælle Esmas historie på en oprigtig og hudløs ærlig måde, dog uden at gøre familien til syndebukke, da der bogen igennem lægges vægt på at familien ikke gjorde andet end, hvad der var forventet og normen i det etniske bagland – faktisk har mange oplevet større kriser i lignende situationer end Esma. Historien i sig selv er dog ikke overraskende, da offentligheden i dag er bekendt med fænomenet arrangerede ægteskaber – derfor er selve Esmas oplevelse ikke noget nyt eller overraskende, men derimod giver hendes oplevelser med mødet med den danske kultur og hendes erfaring i arbejdet som tolk, stof til eftertanke. Bogen formår både at belyse Esmas historie på en spændende måde og samtidig supplere med råd til, hvordan disse misforståelser og konflikter, indvandrere i Danmark oplever, kan undgås bedst muligt. Bogen kan derfor klart anbefales.

Forrige anmeldelse
« Arven fra min far «
Næste anmeldelse
» Baade Og Torsdag »