Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Ha’ det bedre med fødderne / Helle Gotved / 96 sider
Rosinante. ISBN 978-87-638-4661-5
Anmeldt 24/1 2017, 19:54 af Else Knuth-Winterfeldt

Det nytter at gøre et godt fodarbejde


Det nytter at gøre et godt fodarbejde

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Gymnastik var noget, man gjorde med kroppen, og i mindre grad noget man gjorde for kroppen, ind til Helle Gotved og en lille håndfuld gymnastiklærere skabte opmærksom om gymnastikkens muligheder for at forebygge og afhjælpe skavanker som dårlig kropsholdning forårsaget af slappe muskler og stive led. Drivkraften i deres pædagogik var glæden ved bevægelse og at skabe kropsbevidsthed. Kroppen er i forandring hele livet, og den kan forandres. Skader kan afhjælpes, og man kan gøre meget selv. Men hvordan?

Det er derfor kærkomment, at Rosinante har genudgivet Helle Gotved’s bog fra 1972 om fødderne. De er bevægelsens grundlag. Hvis ikke fødderne virker, så går det ikke godt i mere end én forstand.

Med det nordeuropæiske klima er sko en nødvendighed, men de er ofte dikteret af mode og ikke af føddernes udseende. Sko spænder fødderne inde, så muskler og sener ikke arbejder frit, de svækkes og en dag viser det sig, at fødderne deformeres. Det kan afhjælpes med indlæg m.v., men er en sådan mekanisk afhjælpning hensigtsmæssig? Ikke ifølge Helle Gotved, for det svækker fødderne yderligere i en ny faslåst position, der påvirker hele kropsholdningen dvs. hofter, ryg og nakke. Problemet skal løses, og det har Helle Gotved et kvalificeret og enkelt bud på: styrk fødderne – blot 5 minutters øvelser hver dag kan gøre underværker.

Med den engagerede undervisers smittende glæde fører Helle Gotved læseren gennem føddernes anatomi i bogens første halvdel. I anden del vises fodøvelser smukt illustreret med fotografier, så de nemt kan overskues og dermed udføres korrekt. Det er inspirerende læsning og øvelserne virker, idet denne anmelder har brugt nogle uger på at efterprøve dem, og det er også rigtigt, at Helle Gotveds sikre fornemmelse for at en aktiv indsats og kropsbevidsthed skaber glæde.

Den indledende del om føddernes anatomi kunne med fordel kortes lidt ned, mens den anden del med øvelserne burde være grundlag for enhver gymnastikpædagogs arbejde. Fødder er vigtige – også i sproget, hvor der tales om fælles fodslag, fod i hose og selv bevingede vers har fødder.

Forrige anmeldelse
« Tænk stort – og slip din ind... «
Næste anmeldelse
» Dansk Mediehistorie 4 - 1995-20... »