En krusedulle om dagen / Chris Riddell / 374 sider
Rosinante. ISBN 978-87-638-4663-9
Anmeldt 28/11 2016, 13:10 af Torben Rølmer Bille
Gør det færdigt
Gør det færdigt
« TilbageHolder man af børnebøger og af tegninger, er man sikkert stødt på navnet Chris Riddell før. Den engelskfødte tegner og illustrator har igennem en halv menneskealder (helt præcist siden starten af firserne) beriget verden med illustrationer til en lang række (børne-)bøger og endda fortællinger han selv har forfattet. Det er nok primært hvis man holder af engelske titler man kender Riddells streg, da han bl.a. har illustreret serien om Barnaby Grimes, samt en lang række klassiske børnebøger.
Det er dog også muligt at opleve hans fortællinger og streger i danske udgivelser, f.eks. i Møggård- og Historier fra kantenserierne og tidligere i 2016 kom første bind af serien Ada Goth som han både har skrevet og illustreret. Når man møder Riddells tegninger, er der heller ingen tvivl om at han virkelig holder af at tegne. Noget som cementeres i forordet til En krusedulle om dagen, der er hans forsøg på at få læseren til at finde tuschpennen frem og selv føle denne glæde i hverdagen.
Tegner man selv, vil man også kende til den spontane glæde der opstå når tegningen tager form, når ens ideer bliver visualiseret og ikke mindst den simple glæde ved at sidde og nørkle med pen og papir. Dertil kommer alle de gange hvor perspektivet ikke helt holder, hvor stregen ikke bliver lige som man vil have den til at være, hvor ens idé viser sig at være svært omsætteligt til papir eller hvor det hele simpelthen bare ikke fungerer.
Det kan derfor være både fornøjeligt og frustrerende at kaste sig over Riddells bog, for grundideen er at han har skabt en bog der indeholder en tegneopgave til hver dag på året. Et par enkelte af disse opgaver er helt fri, det vil sige at Riddell har sørget for at der er en helt blank side med instruktionen: ”tegn hvad du har lyst til” men langt de fleste af siderne er nogle som Riddell har startet på men ikke færdiggjort og en opfordring til bogens ejermand om at gøre det færdigt. F.eks. ”7 januar: tilføj flere skyer”, ”31 oktober: Halloween - tegn noget uhyggeligt ”, ”4. juli – tegn en baggrund til barbaren hér ” eller noget helt andet. Andre steder får man leveret en færdig tegning med instrukser om på den modstående side at ”tegn eller skriv hvad der så sker”, eller ”tegn dette ord: chokerende.”
Det er en ganske sjov idé, der både kræver at bogens ejermand har lyst til at lege med og måske hvad vigtigere er, er villig til at tegne videre på Riddells tegninger. Hvis man ikke er så kapabel en tegner, vil det være helt tydeligt, når man er færdig, hvilken del af tegningen der er Riddells og hvilken del, bogens ejermand (m/k) har kreeret.
Når En krusedulle om dagen på den vis opfordrer dens ejer til at lege med, for at gøre bogen ”færdig” så lægger den sig i kølvandet på flere titler som er dukket op i kapellet i løbet af 2016. Her tænkes især på Keri Smiths to bøger Wreck this Journal og Udforsk verden. Helt basalt er alle disse titler jo en form for videreudvikling af malebogen, der både træner brugeren i at stoppe pennen eller penslen når man rammer den sorte streg, men også viser at der potentielt eksisterer mange muligheder for at udfolde sig kreativt indenfor ellers ganske faste rammer. Undertegnede kom også til at tænke på legen ”foldemand” som langt de fleste har forsøgt sig med i skolen engang – hvor en tegnede hovedet på figuren, hvorefter den næste tegnede overkroppen osv.
Som nævnt i anmeldelsen af Smiths bøger, så er de også ganske brugbare hvis man f.eks. er billedkunstlærer og mangler nogle konkrete ideer til forskellige typer aktivitet i timerne. På samme måde ville kan Riddells halvfærdige tegninger fra En krusedulle om dagen sagtens bruges til at anspore ens elever til at tegne videre.
Bogens titel synes at være en leg med det gamle ordsprog ”et æble om dagen holder lægen væk”, eller som der skrives ”en krusedulle om dagen – det er lige sagen”. Hvorvidt kruseduller er sagen eller holder lægen væk skal være usagt. Ikke desto mindre er det vist efterhånden bevist at al neurologisk aktivitet, være det at spille bingo, skak, digte, lave sudoku, krydsogtværs eller tegne, sikrer at ens hjerne kommer på arbejde. På sigt kan denne kreative aktivitet derfor modvirke at din hjerne tørrer helt ud.
En krusedulle om dagen er både inspirerende men også lidt intimiderende, i al fald hvis ejermanden har tænkt sig at forsøge sømløst at efterabe Riddells streg. Hvis dette skal gøres til perfektion bør man som minimum anskaffe sig en meget, meget tynd tuchpen og øve sig en hel del, før man får lige så fint et swung i stregen som afsenderen. Til gengæld er den inspirerende og emmer så meget af tegneglæde, så det er svært ikke at lade sig rive med. En rigtig fin gaveidé til den spirende kunstner i familien, eller til de der bare gerne vil udfordres.