Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Grønne hverdagstips – Små handlinger der gør en stor forskel / Signe Wenneberg / 64 sider
Rosinante. ISBN 978-87-638-4629-5
Anmeldt 22/11 2016, 10:40 af Torben Rølmer Bille

Plej din dårlige samvittighed


Plej din dårlige samvittighed

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det er næppe nogen hemmelighed, at den dejlige planet som vi bor på, efterhånden er blevet så usselt behandlet af os mennesker, at den er i færd med at tage revanche. Hvis ikke vi laver en fælles indsats nu er scenarier hvor fremtidige generationer enten drukner eller udkæmper blodige krige om ejerskab af de få, frodige landområder der stikker op af vandet, når først polerne og indlandsisen er smeltet. Dette er desværre ikke science fiction dystopi men derimod en alt vor virkelig realitet.

FNs generalsekretær Ban-Ki Moon kendes efterhånden ved sloganet ”Vi er den første generation der kan se virkningerne af klimaforandringerne og de sidste generation, der kan gøre noget for at bremse dem”. Uhyggelige udsigter, der både indgyder frygt men som også maner til fornuft og aktion fra os alle. Dette gælder ikke kun industrien, trafik og multinationale selskabers udledning af CO2, men i lige så høj grad en opfordring til at vi alle gør vores til at sikre, at der også er mennesker og dyreliv på jorden om 1000 år, uanset om Trump anerkender forandringerne eller ej.

Det kan godt være, at man i dagligdagen gør enkelte ting eller træffer enkelte valg som man selv mener er gode for miljøet. Det kan være man køber økologiske grønsager, tager cyklen til Brugsen eller slukker lyset når man forlader et lokale. Hverdagstips som vi alle sammen kender og som med jævne mellemrum dukker op på newsfeeds, i aften-talkshows, forbrugerprogrammer eller i klummer.

For de der gerne vil gøre mere i deres dagligdag, er der kommet en fin lille bog, der har samlet nogle af de mest anvendelige, lavpraktiske tips og tricks sammen og præsenterer disse på en nemt tilgængelig og pragmatisk vis. Tips og tricks der i enkelte bevidste forbrugeres øjne måske synes overflødige, men som til gengæld kan hjælpe alle de, der måske mangler et overblik over hvad de ellers kan gøre, for at nedsætte deres carbon-fodspor.

Forfatteren er heller ikke blot en økoflipper, men både medlem af Etisk Råd og journalist og selv om hun skriver at det har været svært for hende at begrænse sig, så lykkes det at få skabt en hurtigt læst og meget anvendelig bog, til alle de der skal i gang med den grønne omstilling i hjemmet.

De kritiske (lokale) røster der vil påstå, at det er noget ”værre Kjøwenhavneri”, burde de skamme sig, for selv om en enkelt husholdning måske ikke biddrager meget til den overophedede klodes generelle tilstand, så ville det eksempelvis gøre en enorm forskel for miljøet hvis alle eksempelvis var villig til at indføre en eller to kødfrie dage om ugen, eller hvis vi alle blot vænnede os til at tænke os mere om i dagligdagen.

Vi lever i en brug-og-smid-væk-kultur og den er en af grundende til at det er gået så galt som det er. Det kan godt være at man på SU ikke har råd til at købe økologisk, men så kan man jo følge rådet om at bruge en stofpose til indkøbene, undlade at købe vand på flaske eller gå mere i genbrugstøj. Der er mange måder at hjælpe planeten på og hvorfor egentlig ikke starte med sig selv?

Slår man op på bogens indholdsfortegnelse, kan man se se 26 små kapitler, hvert med et godt råd og denne indholdsoversigt fortæller faktisk også ganske overskueligt hvordan læseren kan være med til at hjælpe sin omverden og samtidig måske både spare på strømforbrug og gerelle udgifter til forskellige hverdagsting.

Hører man i forvejen til de der ikke smider mad ud, som komposterer sit kaffegrums, sorterer ens affald og hænger tøjet op på en tørresnor, frem for at tænde tørretumbleren, har man måske ikke brug for bogen, men så kunne man jo give ens eksemplar til en ven eller veninde som måske godt kunne have brug for den.

Uanset hvad er Grønne hverdagstips en fin lille sag, der ikke har til hensigt at give læseren dårlig samvittighed, men snarere mane til fornuft og sprede et budskabet om at ”lidt også har ret”. Hvis nu blot vi brugte lidt mere tid på at reflektere over de valg og fravælg der præger vores hverdagsliv, så kan vi principielt være med til at skabe utopi i stedet for dystopi. Det kan godt være at vi ikke alle sammen kan have hønsehold, men i det mindste kan vi da plante et frugttræ i haven. Så kom ind i kampen, folkens, før det hele ender helt galt!

Forrige anmeldelse
« Jung – En stemme fra Dybet «
Næste anmeldelse
» Menneske eller borger. Skolens ... »