Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Kvinder der forandrede Danmark / Maria Helleberg / 512 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN 9788711459119
Anmeldt 22/9 2015, 21:40 af Birgitte Amalie Thorn

En hyldest til kvinder, der ville og turde


En hyldest til kvinder, der ville og turde

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Med det digre værk, Kvinder der forandrede Danmark, leverer en af vor tids mest markante kvindelige forfattere en skildring af nogle af danmarkshistoriens største kvindeskikkelser fra middelalder til i dag. Maria Helleberg har flere fiktionsromaner baseret på historisk materiale bag sig, og man mærker tydeligt, at hun er vant til at arbejde med store stofmængder og vælge ud.

Bogen rummer 38 kvindeportrætter samt tre portrætter af en kvindegruppe som for eksempel rødstrømperne. Hvert portræt indledes med et billede af den pågældende person og strækker sig over nogle få sider. Bagerst i hvert kapitel oplyses omhyggeligt det kildemateriale, som forfatteren har benyttet sig af. Helleberg har interesseret sig for kvinder, der brød normerne i deres samtid for, hvad kvinder kunne, og for blot at nævne et lille udpluk kan man blandt andet læse om Leonora Christine, Johanne Luise Heiberg, Emma Gad, Karen Blixen, Lise Nørgaard, Pia Kjærsgaard og Helle Thorning-Schmidt. De samfundspositioner og erhverv, som de repræsenterede kvinder havde, er vidt forskellige og spænder lige fra kogebogsforfatter over kvindesagsforkæmper til regent.

I et sprog, der på én gang både er anakronistisk og ungdommeligt, skildrer Helleberg highlights fra kvindernes liv, ligesom hun er omhyggelig med at pointere, at man ud fra én kvindes opførsel ikke kan generalisere, hvordan kvinder tænker og handler. Man mærker tydeligt, at forfatteren brænder for sagen. Der er dog også elementer i formidlingen, som i hvert fald ikke faldt i denne anmelders smag. Enkelte steder bliver de historiske facts skildret en kende for indforståede, så man som læser mangler en mellemregning eller to, når man kun har sin viden fra historietimerne i skolen at trække på.

Derudover er Helleberg ikke bleg for at lade sin personlige holdning skinne igennem. Man fornemmer, at hun i forhold til flere af kvindeskikkelserne aktivt forsøger at ”genrejse” dem efter årtiers eller århundreders misfortolkning fra mandlige historikeres side, og man mærker hurtigt en lettere feministisk grundtone i værket. Eksempelvis vil visse mandlige tv-personligheder måske føle sig truffet med formuleringen ”ældre mandlige kommentatorers savlen over ’Miss Sunshine’, tennisspilleren Caroline Wozniacki” i kapitlet om Anja Andersen og andre kvindelige sportsikoner. Den historiske formidling krydres således visse steder med et par ramsaltede eller personligt vinklede kommentarer. Om man bryder sig om den slags i forbindelse med historiske biografier, er nok op til den enkelte læser.

Der er under alle omstændigheder ingen tvivl om, at det er et gennemarbejdet og omfattende værk, og man kan få lang tid til at gå med at snuse rundt i det og hoppe fra det ene interessante portræt til det andet uanset rækkefølge. Man kan ikke undgå at lære et og andet af Kvinder der forandrede Danmark.

Forrige anmeldelse
« Den skønne tænkning «
Næste anmeldelse
» Dan Turéll – hele historien »