Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Fup, fejl og fordrejninger. Bliv din egen detektor / Thomas Buch-Andersen og Mads Bøgh Johansen / 191 sider
Gyldendal Business. ISBN 978-87-02-16476-3
Anmeldt 23/3 2015, 16:35 af Michael Agerbo Mørch

Kan det virkelig passe?


Kan det virkelig passe?

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det populære DR P1- og DR2-program Detektor har igennem en årrække været befolkningens vagthunde over for misbrug af tal, statistikker og beregninger i den offentlige debat. Mere end 200 programmer er det blevet til, hvor magthavere har stået strambuks foran en ærgerrig studievært, der har gennemtrevlet en hullet argumentation baseret på fejlagtige tal. Detektor har nu valgt at dele ud af sine erfaringer med arbejdet og har skrevet den livlige bog, Fup, fejl og fordrejninger, som skal oplære os alle i faktatjekkets ædle kunst.

Jeg har selv set en god portion Detektor-programmer, og jeg har altid følt mig både underholdt og oplyst. Sådan er det også efter endt læsning. Bogens stramme struktur, hvor hvert kapitel gennemgår et af faktatjekkets fagområder, peppes op af mange underholdende eksempelhistorier og afsluttes med en kommentar fra en af de magthavere, som har stået skoleret i Detektor. På den måde kombineres rugbrød og franskbrød på en behagelig måde i bogen.

Et faktatjek er, som ordet siger, en undersøgelse af fakta. En holdning er ikke fakta, blot fordi den kommer fra en politiker, eller fordi der henvises til en rapport eller en statistik. Derfor må vi være opmærksomme på brugen af ”fakta” i debatten, fordi den virker overbevisende - også selvom den måske slet ikke er det. Buch-Andersen og Bøgh Johansen siger, at bogen faktisk kan kortes ned til ét simpelt spørgsmål: Kan det virkelig passe? Hvis flere danskere stillede det spørgsmål, når meningsdannere og politikere kaster om sig med påståede fakta, så ville niveauet i samfundsdebatten stige, er altså påstanden.

Men for at vide hvad man skal stille dette lille, gyldne spørgsmål til, må man jo vide, hvad man skal være opmærksom på. Og det er, hvad der gennemgås i bogens tretten kapitler. Der er bl.a. kapitler om gennemsnitsberegninger, prognoser, årsagssammenhænge, sammenligninger og cherry picking. De velskrevne kapitler kommer godt rundt om emnerne på en seriøs måde uden at ende i pedanteri. Bogen er skrevet til et myndigt lægfolk, der måske ikke har matematiske forudsætninger for at arbejde videnskabeligt med statistik, men som dog har lyst til at gå argumenters validitet efter i sømmene.

Den oplagte svaghed ved projektet erkender makkerparret flere gange: faktatjek tager tid og kan være meget besværligt. Da ingen magthavere skilter med deres egne problematiske fakta, må den kritiske sans afgøre, hvad der skal tjekkes. Og når det skal tjekkes, kan arbejdsomfanget hurtigt vokse over hovedet på en hverdagsfaktatjekker. Det er så vilkåret, indrømmer Detektor-holdet. Der er ingen nemme smutveje her, men alene problembevidstheden kan medvirke til en skærpet offentlighed, hvilket vil være sundt for demokratiet.

En anden oplagt svaghed er, at vores offentligheds største problem i dag måske ikke er fejlagtige fakta, men derimod diskursmanipulation. Som Jesper Tynell har vist det i sin fremragende bog Mørkelygten, så pågår der i Danmark et omfattende misbrug af embedsmændenes arbejde, således at ministre kan ”plante” historier i medierne over en lang periode og på den måde ”frame” virkeligheden i en ønsket diskurs. Hvor konspiratorisk det end lyder, så viser Tynell gennem granskning af dokumenter og interviews med tidligere embedsmænd, at det desværre er virkeligheden i dagens medieombruste politiske virkelighed. Problemet for lægmand her er, at det ikke handler om faktasvindel, men om at overskue en meget lang kæde af faktadryp, som struktureres efter en bestemt holdnings behov. Der er således ikke noget at afsløre. Jeg ser dette som en langt større udfordring for en redelig offentlighed i Danmark, end de til tider petitessefejl, som faktatjekket kan afsløre.

Men uanset embedsvæsenets uærlige og lyssky praksisser så skal fakta jo stadigvæk tjekkes. Og også på et mere jordnært niveau, som fx ved reklamer og annonceopslag, kan fakta fuppes eller fordrejes. Derfor er Detektors håndsrækning til danskerne en kærkommen gave, som mange skal benytte og lade sig berige af. Der er brug for viden, skepsis og engagement i offentligheden, men også på et kvalificeret grundlag. Hertil kan Detektors fine bog hjælpe.

Forrige anmeldelse
« Sociale medier i skole og friti... «
Næste anmeldelse
» Litteratur »