For alt hvad du har kært / Lars Nørgaard Pedersen / 234 sider
JP/Politikens forlag. ISBN
Anmeldt 5/6 2008, 07:33 af Tine Schytte
For alt hvad du har kært
For alt hvad du har kært
« TilbageJeg udnytter hermed min position som anmelder for at udbrede mit eget synspunkt på religion: Det er nødvendigt, at vi forstår den religion, som vores egen hverdag og samfund er bygget op omkring, før vi er i stand til at forstå andre religioner og acceptere dem. Interessen for tro og kristendom er stigende, og den nyeste bog i stakken om dette emne er Lars Nørgaard Pedersens For alt hvad du har kært. Her fortæller otte kendte og fremtrædende danskere om deres syn på kristendommen, og hvordan de forener religion med hverdag, arbejde og personlige værdier. Og man behøver altså hverken at være troende eller specielt velbevandret i Bibelen for at høste stort udbytte af denne bog – man kan sagtens være almindelig ”jeg-holder-jul” kristen eller endda ateist.
De otte kendte, som bl.a. tæller Pia Kjærsgaard, Hanne Bech Hansen og Michael Falck, interviewes enkeltvis, og Nørgaard Pedersen prøver at afklare spørgsmål som, hvordan vores politichef kan mene at tilgivelse er et centralt element i livet, når hun samtidig arbejder i et system, som straffer folk for deres gerninger. Eller hvordan Lars Kolind kan som mangemillionær samtidig gå ind for Bibelens ord om at dele. Derudover fortæller de udvalgte otte om, hvordan kristne værdier og Gud har præget deres levevej. Hver person præsenteres med et stort sort/hvid billede efterfulgt af et kort oprids af deres liv og levned. Interviewene bygger ikke udelukkende på spørgsmål om religion, for Nørgaard Pedersen forsøger gennem sine spørgsmål at komme ind bag facaden på de ansigter, som vi kender så godt fra diverse medier. Det lykkedes så nogenlunde ud fra de omstændigheder, som bogen stiller.
Da det er kendte personer, som er omdrejningspunktet, kan interviewene have en tendens til at få lidt ugebladsmentalitet over sig. Nørgaard Pedersen virker dog meget opmærksom på denne faldgrube, og han gør sit yderste for at undgå at falde i den. Men når man hører om Sigurd Barretts hårde barndom fyldt med mobning og usikkerhed, så er det svært ikke lige at tjekke bogens omslag for at sikre sig, at der ikke står Ugebladet Søndag. Det gør der imidlertid ikke, og Nørgaard Pedersen skal alligevel have mindst ét skulderklap for at forsøge at styre bogen i rigtig retning gennem dette minefelt af emner som død, ulykke og skæbne. Hvis man ønsker at lære mere om kristendommen for at få en større forståelse af religionen, så lever bogen ikke op til dette krav. Er man derimod indstillet på at høre om andres erfaringer og derigennem lære og forstå, så er bogen uden indvendinger læseværdig.
Det er tydeligt, at Lars Nørgaard Pedersen har søgt at ramme så bredt et publikum som muligt, for uanset om man er aktiv troende eller ateist, så er religion noget, som man skal tage stilling til, og som man nødvendigvis have en holdning til. Dette har Nørgaard Pedersen udnyttet ved at udvælge nogle kendte personer, som tilsammen rammer en god portion af danskerne, så hvad enten du vil lytte til en succesrig forretningsmand, beundre stærke kvinder med betydningsfulde jobs, sammenligne dig med en ”rigtig” mand med job i forsvaret, lade dig inspirere af en rå musiker eller af en kagemandsentertainer, så kan du finde dem her. Og Jane Aamund har fået det ærefulde job som sikkerhedsbæltet, som tiltrækker sin sædvanlige læserskare (og dette skal ikke opfattes som nedladenhed om Fru Aamund fra anmelderens side!).
En bog med emnet religion kan virke tung og højtidelig, men Lars Nørgaard Pedersen er ganske god til at holde niveauet på et lettilgængeligt plan, hvor det ikke bliver moraliserende at lytte til de ottes råd og overvejelser. De eksistentielle spørgsmål bliver ikke dominerende og uoverskuelige, men nærmere stille og usagte og dog besvarede. Bogen kræver noget af sin læser, nemlig en interesse i religion, menneskelige værdier, livssyn og indstilling til en række centrale spørgsmål. Men selvom kristendommen ikke dyrkes i hverdagen, så har den en betydelig indflydelse på alt, hvad vi gør, og hvordan vores samfund er opbygget, så mange vil kunne opfylde disse krav og finde inspiration og interesse i flere af interviewene. For at vende tilbage til min påstand i starten af anmeldelsen, så vil denne bog være et udmærket sted at hente viden om religion. Så det er med håb om flere skridt mod forståelse, at jeg anbefaler denne bog.