Wassim unplugged / Wassim Hallal / 216 sider
Politikens Forlag. ISBN 978-87-567-9659-0
Anmeldt 9/11 2010, 09:19 af Jens Peter Nebsbjerg
Cool hverdagsmad unplugged
Cool hverdagsmad unplugged
« TilbageWassims nye kogebog Wassim unplugged – cool hverdagsmad ligner ikke hans første Livretter fra 2008. Formatet er både overført og bogstaveligt blevet mindre. Og billedet af den målrettede Wassim i kokkejakke er da også skiftet ud med et smil, en åben skjorte og en sixpence. Hvor livretter i høj grad er blevet en af de såkaldte “coffe table books” er unplugged Wassims forsøg på at lave en kogebog, der vil blive brugt.
Wassim Unplugged – cool hverdagsmad signalerer med titlen, at vi er nede på et niveau, hvor alle kan være med. “Unplugged” er for mig et ukendt ord i madsammenhænge, men hører musikken til. Her betyder unplugged at man ikke bruger elektriske instrumenter, oftest er el-guitaren skiftet ud med en akustisk. Det virker mere ærligt og intimt. Unplugged i madsammenhænge tolker jeg som ærligt og nede på jorden: ingen kemi til at holde skummen og ingen dyre maskiner. Alligevel sniger der sig en sifon-flaske og andre ikke-hverdagsinstrumenter ind i bogen.
Ligeledes gælder det undertitlen cool hverdagsmad, der for mig falder til jorden ved hans brug af trøfler, østers, foie gras og hummer. Kaviar, som ellers er en af Wassims yndlingsingredienser, er dog udeladt. Helt tydeligt er det, at Wassim har forsøgt at komme ned i niveau, og derfor finder man også helt simple opskrifter, men balancen har han ikke formået at finde.
Det gør nu ikke noget, at opskrifter appellerer mere til weekend og fest – det er vel oftest, der man bruger en kogebog. At opskrifter ikke helt er kommet ned på det annoncerede niveau, ses også i de opskrifter, der ligner gengangere, f.eks. “Østers – Agurk” (side 57 / side 41 i Livretter), der har stort set samme ingrediensliste og fremgangsmåde. Det er lidt ærgerligt, at der ikke er tænkt helt nyt. Det er forståeligt, at opskrifter på bearnaise og vaniljeis minder om hinanden, da det er klassiske opskrifter og derfor går igen. En agurkesuppe med østers er derimod ikke et must!
En ting, jeg savner, er vinforslag, som ellers var en fint integreret del af Livretter og en fin hjælp for mange. Generelt har jeg et indtryk af at bogen er udgivet for hurtigt. Der er mange redaktionelle fejl: både stavefejl og slåfejl. Der mangler angivelser af, hvor mange personer retterne er til, eller hvor mange cookies, der skal laves ud af en portion. At der ikke opgives, hvor mange personer de enkelte retter er til, er irriterende, men at der mangler antal i forbindelse med kageopskrifter gør den angivne tilberedningstid værdiløs. Sproget er flere steder noget sjusket som i opskriften på bulgur (side 23): “skyl bulguren, kom den i en gryde med kogende vand, sluk for varmen, rør af og til og lad den stå og blive mør i vandet, cirka 10 minutter”. Ligeledes opgives en pastaopskrift (side 31), hvor der skal 200 gram pasta til per person, men der står ikke, hvor mange personer fyldet rækker til: Det er vel ikke mening, at der skal samme mængde fyld til 2 personer som til 8?
Nogle af opskrifterne virker ikke gennemafprøvede, for eksempel smager opskriften på vafler alt overdøvende af æg på trods af, at man skal bruge kornene fra en hel stang vanilje. Opskriften svarede til ca. tre vafler i det vaffeljern, jeg brugte – hvilket gør dem til de suverænt dyreste vafler, der nogensinde er lavet deri.
Bogen indeholder dog også en helt del gode opskrifter. Af de opskrifter, jeg har afprøvet, vil jeg særligt fremhæve opskriften på fiskesuppe. Opskriften er billig, hurtig og nem at lave. Det er sådan hverdagsmad skal være! Dejlig rustik og i store portioner. Bogen har mange fejl og sender efter min mening helt forkerte signaler, men rummer også mange gode opskrifter. Brug opskrifterne i weekenden eller til fest – det er her, den kommer til sin ret.