Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

En kvindes pris / Somaly Mam / 229 sider
Gads forlag. ISBN
Anmeldt 7/6 2009, 13:24 af Mie Poulsgaard Jørgensen

En fantastisk kvindes mod


En fantastisk kvindes mod

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Somaly Mam er medstifter af og formand for AFESIP i Cambodja samt formand for The Somaly Mam Foundation, der holder til i USA. Begge organisationer forsøger at redde ofre for sexslaveri og hjælpe dem videre. Somaly Mam er bl.a. udnævnt til CNN Hero, Woman of the Year af det amerikanske kvindeblad Glamour og var i 2008 den første modtager af The Roland Berger Human Dignity Award og en kontant pris på 1 million Euro. Hun er af Time Magazine blevet kåret til at være én af blot 17 personer, der betød noget i 2008, og i maj 2009 fik hun en flot placering på samme magasins berømte liste over verdens mest indflydelsesrige personer. Dette er historien om hendes liv, der allerede fra starten var en kamp.

Somaly Mam kender hverken sit rigtige navn, sin fødselsdag eller sine forældre. Hun blev som barn solgt til tvangsarbejde – og senere bl.a. til en kinesisk købmand, en brutal ægtemand og et nådesløst liv som prostitueret. Hun oplever på egen sjæl de kummerlige forhold, prostituerede kvinder lever under i Cambodja, og hvordan de ingen anden udvej har, når de først er kommet ind i prostitutionscirklen. Her er kvinden frafalden, og ingen vil efterfølgende kendes ved hende. Hun er derfor uden penge, og hendes mod er knækket efter utallige voldtægter.

Hun beskriver endvidere den cambodjanske familiemodel, der ikke er præget af kærlighedsforhold, som man ser i Danmark. Børnene fødes som forældrenes slaver, og mangler forældrene penge eller skylder penge væk, er salg af datteren til prostitution en udvej, mange forældre vælger at tage.

Somaly Mam møder dog en fyr, som hjælper hende ud af prostitutionen, og langsomt bygges hendes psyke op igen, og hun føler sig stærk nok til at begynde at hjælpe andre kvinder og børn i samme situation. Langsomt bygges hendes virksomhed op, og indtil nu er det lykkedes hende at redde flere end 5000 kvinder og børn til en bedre fremtid uden for prostitutionens rammer. Somaly Mam beskriver situationen som forværret siden sine dage som prostitueret: Klienterne søger yngre og yngre piger, og jomfruer har en høj markedsværdi.

Dette er en fantastisk fortælling om en kvinde, der trods sin fortid har haft overskud til at redde tusindvis af piger fra en lignende skæbne. Man kan kun blive inspireret af at høre hendes fortælling og om det mod, hun udviser trods dødstrusler, kidnapning af hendes datter og modstand fra den cambodjanske regering og korrupte politikere og politimænd, der ofte har en finger med i spillet, når det gælder de unge pigers skæbne. Bagmændene giver gode penge, og har derfor nemt ved at overtale de ludfattige politimænd til at overse den lidelse, pigerne lever under, samt det faktum at politimændene ofte selv besøger bordellerne.

Det er endvidere en historie om fattigdom, og hvad denne kan gøre ved mennesker. Det er desuden en fortælling om de brutale begivenheder, der ofte finder sted bag lukkede døre i højere og højere grad. Prostitution færdes nemt over grænserne – selv til Europa – og ikke mange tiltag har formået at gøre en forskel i disse kvinder og børns skæbner.

En del af overskuddet fra denne bog bliver endvidere doneret til The Somaly Mam Foundation, så med denne bog gør læseren endvidere en god tjeneste. Men ikke kun dette skal få dig til at købe bogen, for den er fantastisk og inspirerende fra start til slut. Verden har brug for initiativer som Somaly Mams og det arbejde, hun udfører, er yderst prisværdigt. Den danske version har tillige et eksklusivt forord af Ayaan Hirsi Ali, der også er kendt for at kæmpe for kvindernes rettigheder.

Forrige anmeldelse
« Romantikkens verden «
Næste anmeldelse
» Maria - købt og solgt »