HRTLND / Mads Holm & Donald Weber (forord) / 182 sider
Disko Bay. ISBN 97887-975274-3-6
Anmeldt 22/4 2025, 17:14 af Torben Rølmer Bille
Fotodokumentation
Fotodokumentation
« Tilbage





Den danske fotograf Mads Holm er i skrivende stund aktuel med bogen HRTLND, der i anmelders optik er en af de mest interessante og ikke mindst aktuelle fotobøger, som du kan få fat i. Det er der flere grunde til. Grunde, der vil blive udfoldet herunder.
Først og fremmest er Mads Holm en virkelig dygtig fotograf. Han startede, ifølge det der skrives i bogen, sin karriere som fotojournalist, men som samtidig har lyst til at flytte sit fokus til kunstfotografiet. Baggrunden i fotojournalistikken har til gengæld sat sine klare spor i hans arbejde, for langt de fleste billeder er snapshots fra en virkelighed filtreret gennem netop Mads Holm.
Han evner at skabe enkle, kraftfulde og velkomponerede snapshots fra vores verden, billeder der både har en visuelt betagende, men også lidt foruroligende. Dette især fordi mange læsere, eller folk der holder af film, ser ikke nødvendigvis de mange billeder som usammenhængende, men forestiller sig en verden – vores verden, filteret gennem bevidste valg om at lade det ene billede, eller par af fotos, følge på hinanden. Som læser fylder man de tomme huller ud med ens eget narrativ. Med en meget enkel kode er det samtidigt muligt at se hvor og hvornår det konkrete billede er taget – det skal du bruge bogens omslag til. Og er der noget Kapellets anmelder er vild med, så er det bøger, der på den vis leger med sit eget medie. Meget lig selve fotografierne her, som på én gang er virkelige, idet de er billeder fra en virkelighed, men også en medieret virkelighed.
Virkeligheden - hvis man da kan tale om dette som en form for objektiv størrelse - er i disse år under angreb fra mange sider. AI-genererede, fotorealistiske videoer og stills blander sig i mediebilledet, nyhedsstrømmen og på sociale medier. Autogenererede tekster fylder i klasseværelserne og kunstig intelligens overtager opgaver der førhen var tiltænkt mennesker. Der er ikke noget nyt i dette, for selv om den seneste teknologi er ny, har man helt fra fotografiet og filmens tidligeste dage bevidst ændret, manipuleret, beskåret og fjernet elementer i billederne, de uønskede elementer. Det er muligvis bare blevet lidt nemmere for os alle at retouchere og redigere billed- og videoinformation.
Før Mads Holms fotoverden, får du først serveret en en indledende tekst af Donald Weber, der i essayistisk stil introducerer læseren til den oplevelse man har i vente. For en gang skyld er teksten ikke overdreven prætentiøs, men giver en ganske fint og personligt bud på en fortolkningsramme af det følgende.
Apropos tekster, så snyd ikke dig selv for at læse fem essays forfattet af fotografen selv. Mads Holm er en dygtig fotograf, men også en reflekteret formidler. En fortærsket kliché, at et billede siger mere end 1000 ord, men i dette tilfælde er efterteksten næsten lige så interessant som de fremragende fotos man lige har kunnet opleve.
Med frygt for at banalisere disse tekster, så fokuserer de dels på det hyperreelle, for idet Holm har valgt at inkludere fotos fra bl.a. kunstigt opførte bymiljøer, der benyttes til militær træning, så stiller han også centrale spørgsmål om fotografiets mulighed at repræsentere virkeligheden mere overordnet. Han henviser til filosoffer som bl.a. Baudrillard, der fokuserer på netop genstande og ting der har mistet deres relation til virkeligheden og på den vis er forvandlet til indholdsløse tegn. Tegn uden indhold.
Når dette så sættes sammen med det faktum, at vi befinder os i en verden hvor teknologien er i stand til at skabe virkelighedstro billeder, der på samme vis er simulacra, hvor stiller det så fotografens rolle? I løbet af teksterne, der alle også handler om en eller flere af de fotos man netop har set, kommer kunstneren også til at tvivle på sin eget virke. Holm starter ud med en stålsat tro på at fotografiet kan som kunstnerisk udtryk være i stand til at forandre verden, at ændre ved tingenes tilstand. Spørgsmålet er blot om dette kan lade sig gøre i denne såkaldt ´post-faktuelle´ verden som vi efterhånden er sovset ind i?
Selv om nogle måske vil påstå at en fotograf burde lade sine billeder tale alene til betragteren, i stedet. Til de vil Kapellet anbefale at man tager sig den halve time at læse disse tekster. Mads Holm er mindst lige så skarp i sine formuleringer som han er, når han trykker på udløseren. Det er i al fald en masse meget tankevækkende tanker, så får du fat i denne bog, Teksterne tilføjer for en sjælden gangs skyld en dybde og en ekstra dimension til det billedunivers han i øvrigt har skabt.
Nu har størstedelen af denne anmeldelse fokuseret på den tekst som er at finde i HRTLND, men da det i sagens natur er en fotobog, er det selvsagt fotografierne der fylder mest. Som nævnt er de alle virkeligt flotte og tankevækkende. Selv om der findes egentlige landskabsbilleder, så er der i langt de fleste fotos også mennesker med i motivet. Flere af disse er fotograferet med ansigtet bortvendt fra betragteren, eller også er det portrætter af folk der er fanget i situationer som er lettere uvante. Soldaten med bar overkrop, men med sort camouflagemaling i hele ansigtet. Fyren med cowboyhat, der klatrer over et spinkelt pigtrådshegn. Drengen med smilet og automatriflen i hånden.
Mange af fotografierne synes at fokusere på konflikter, krig, flygtninge, protester og lignende, der som nævnt synes at være et levn fra Holms tid som fotojournalist. Det virker dog som om at han som kunstfotograf har valgt at fokusere mere på det kompositorisk elegante, tankevækkende og kontrastfyldte, end havde han været fotojournalist. Et godt eksempel på dette er billedet af en demonstrant der holdes ned mod jorden af tre betjente med gule veste. Her har Holm valgt at fotografere manden i frøperspektiv, helt nede fra fortorvet, så både betjentene og ikke mindst de andre pressefotografer troner højt over manden på fortovet.
I det hele taget skaber bogen en fin fortælling, der sår skabt sin på én gang genkendelige men samtidig fremmedgørende virkelighed for læseren. Den får skabt sin helt egen form for virkelighed, naturligvis løsrevet fra vores empiriske virkelighed i både tid og sted. Til gengæld er fotografierne stemningsmættede og fyldt med betydning. Fortolkning som i sagens natur i langt de fleste tilfælde er overladt til betragteren selv.
Der er også enkelte billeder der optræder i sæt. Eksempelvis kvinden på gaden, der pludselig vender ansigtet og ser på noget udenfor rammen, eller to nærmest identiske fotos af en person i rød hættetrøje der venter ved en fodgængerovergang. Personligt var favoritten billedet af vrede demonstranter der med en blank side fysisk i bogen adskilles fra fotografiet af panserklædte politistyrker. I det hele taget er hele bogen virkelig fedt layoutet. Superflot håndværk!
Alle fotos i bogen er forsynet med nogle koordinater, i stedet for titler og tager man smudsbindet af bogen og folder dette ud og vender det om finder man et verdenskort. Kortet er forsynet med et koordinatsystem, så man på den vis kan matche informationen fra bogen til koordinaterne og på den vis se hvorfra i verden de enkelte billeder er taget. Det er en virkelig cool idé, der også udnytter bogens materialitet på en legende men også meget praktisk måde. Anmelder havde i al fald ganske stor fornøjelse i at forsøge at finde ud af hvor visse af fotografierne stammede fra.
Som nævnt er HRTLND en visuelt meget lækker og tankevækkende udgivelse, der ud over at få skabt sin egen, meget personlige skildring af virkeligheden også har en meget æstetiseret kvalitet. Endelig så hæver den sit i forvejen meget høje kunstneriske niveau ved at inkludere fotografens egne tanker om sin arbejde, sit projekt og filosofi. Kapellet kan derfor ikke anbefale HRTLND varmt nok til alle de, der holder af kunst, fotografi og af den papirtynde skrøbelige repræsentation af virkeligheden der omgiver os.
Ikke flere anmeldelser