Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Dansk stumfilm / Lars-Martin Sørensen / 450 sider
Lindhardt og Ringhoff. ISBN 9788711985434
Anmeldt 11/1 2024, 14:48 af Torben Rølmer Bille

Superlækker filmbog uden lyd


Superlækker filmbog uden lyd

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Som langt de fleste filminteresserede ved, så var Danmark i filmens barndom et foregangsland. Faktisk var vi i perioden fra sidste århundredeskifte og frem til slutningen af tyverne en af verdens førende og mest toneangivende filmproducerende nationer.

Til trods for at mange af de allertidligste film skabt i Danmark desværre for længst er gået tabt for eftertiden, så er det stadig lykkedes for Det Danske Filminstitut at bevare, restaurere og digitalisere en række af de stumfilm, eller i det mindste dele af dem, for eftertiden. Ideen er at samtlige danske stumfilm i eksistens skal renses, møjsommeligt indscannes billede for billede og digitaliseres. Selv om arbejdet med at gøre dette langt fra er slut, så er de film som allerede har været gennem processen blevet gjort tilgængelig for dig på siden www.stumfilm.dk hvor du helt gratis og uanset hvor du befinder dig, kan se og nærstudere disse film.

På ovennævnte side kan du også finde en masse stills, plakater og information om filmene og de der skabte dem, men har du lyst til at tage et dyk dybere ned i perioden, filmene, filmmagerne og de mest berømte skuespillere i en mere analog form, så er der netop udkommet en utrolig lækker coffee-table bog om netop Dansk stumfilm.

Bogen er skrevet af Lars-Martin Sørensen, der er forskningsleder ved Det Danske Filminstitut og som i sit aktuelle arbejde netop har fokus på de tidligste danske film og den fankultur der opstod i perioden. Selv om Dansk stumfilm måske primært er en meget indbydende billedbog, som man kan bladre i og imponeres over hvor både forskelligartet og flot mange af disse allertidligste danske film tager sig ud, så er den ledsagende tekst også både velskrevet, interessant og meget læsværdig.

Dansk stumfilm giver sin læser en kronologisk gennemgang af udviklingen af dansk film fra den spæde begyndelse, over Ole Olsens etablering af Nordisk Film i Valby. I løbet af bogen får læseren også fortællingen om hvordan denne storhedstid blev forvandlet til en form for nedtur, både på grund af geopolitiske forhold (f.eks. Første Verdenskrig og de forskellige boykot af udenlandske film i forskellige nationalstater), økonomi og ikke mindst konkurrencen fra andre filmprocucerende lande, primært USA.

Undervejs får læseren indblik i de mest toneangivende instruktører, der ud over velkendte koryfæer som Carl Th. Dreyer og Benjamin Christensen, tæller en lang række navne, som i dag måske er gået lidt i glemmebogen. Datidens superstjerner som Valdemar Psilander, Fy og Bi og ikke mindst ´Die Asta´ – bedre kendt som Asta Nielsen, bliver også præsenteret og læseren får historien om deres roller i forhold til den enorme succes som dansk film oplevede.

Det der dog er bogens helt store tiltrækningskraft er de mange utroligt flotte billeder . Det handler ikke alene om stillbilleder fra filmene som der skrives om, men også om affotograferede plakater fra samtiden og meget mere. En del af fotografierne vil muligvis være ganske velkendte for de læsere, der har en interesse og en fascination af danske stumfilm, men mange af dem er også nogle der ikke har været set siden 1920´erne og som hér er blevet gengivet til vores fornøjelse for første gang siden da.

Man har ikke nødvendigvis nødig at være kæmpefan af hverken stumfilm, eller film for den sags skyld, for at kunne begejstres af Dansk stumfilm for det er ganske enkelt en bragende flot bog. Dens størrelse gør selvfølgelig, at den kan være en udfordring at læse fra start til slut, men som inspirerende fotobog der indbydende kan ligge frit fremme i stuen, er den nærmest perfekt. Der er virkelig mange interessante og flotte fotos i bogen, der med garanti vil appellere til et meget bredt, visuelt orienteret publikum.

Når det så er sagt, så kan det også indimellem undre anmelder at nogle af stillbillederne, måske mest de mange dobbeltopslag der findes mod bogen slutning, viser billeder fra film som blev beskrevet andetsteds i bogen. Eksempelvis er der placeret flotte fotos fra filmen Klovnen på steder hvor filmen for længst er blevet omtalt. Det er ikke fordi dette er virkelig forstyrrende, det vækker blot en smule forundring, hvis man som anmelder har tænkt sig at læse bogen fra cover til cover.

Det skal ikke læses som anmelder mener at Dansk stumfilm er offer for en dårlig redaktionel proces , for selv om det er en filmbog der er hurtigt læst og muligvis ikke dykker så langt ned i emnet, at den vil tilfredsstille filmforskeren der har interesse i bogens emne, så er det jo måske også primært tænk som et glimrende supplement til den hjemmeside som blev nævnt tidligere. I den forbindelse er der også konstant i bogen gengivet en række QR-koder, der gør det nemt for læseren selv at se den film som beskrives. En virkelig god idé, med det aber dabei at man selvsagt ikke bør se disse fine film på mobiltelefonen, men i stedet streame dem på hjemmets tv, i et format der gør at de kan komme bedre til deres ret.

Dansk stumfilm er en imponerende flot udgivelse, der med garanti (og forhåbentlig) vil inspirere mange til at dykke ned i denne noget marginaliserede del af den danske filmskat, for selv om filmene er fra en tid hvor hverken farver eller lyd spillede en rolle, så betyder det jo ikke at de ikke bør ses. På den led er bogen jo også en fysisk reklamesøjle for den hjemmeside, der er blevet kaldt ”the best thing since the invention of the internet” af en begejstret stumfilmsfan.

Så få fat i bogen, lad dig inspirere og om ikke andet, så klik dig forbi stumfilm.dk og opleve selv hvor dygtige filmfolkene var i starten af det forrige århundrede.

Forrige anmeldelse
« AI and the future of education.... «
Næste anmeldelse
» Digital kompetanse i KI-samfunn... »