Zehras flugt / Carsten Nagel / 540 sider
Politikens Forlag. ISBN 9788756792271
Anmeldt 11/4 2009, 11:55 af Mie Poulsgaard Jørgensen
En fortælling om en ung piges modning under krig og i livet som flygtning
En fortælling om en ung piges modning under krig og i livet som flygtning
« TilbageCarsten Nagel (født 1955) er uddannet cand. Psych. Fra Københavns universitet 1989. Som psykolog har et væsentligt arbejdsområde været traumepsykologien, hvor han i særlig grad har beskæftiget sig med krigsofre, torturoverlevere og andre traumatiserede flygtning samt med svært integrerbare unge. Han har endvidere arbejdet med repatriering i eks-Jugoslavien. Efter flere års skrivepause er Nagel tilbage på den litterære scene med romanen Zehras flugt. Nagels romaner og noveller kredser ofte om den enkeltes identitet og personlige frihed, samt eksistentielle spørgsmål om hvad der kan være fylden hos den enkelte. Et centralt tema er muligheden for at udleve sig selv, som den man egentlig er i alle slags fællesskaber, og Zehras flugt indfanger disse i en historie om krig, mod og overlevelse.
Zehra vokser op i en lille landsby uden for Srebenica sammen med sin mor, far, bedstefar, storebror Samir og storesøster Esma. Esma og Zehra har et stærkt bånd, og Esma er Zehras idol. Esma er belæst og oprørsk, og hun får Zehra til at fundere intenst over livsspørgsmål.
Da Zehra er 12 år gammel, bryder krigen i Bosnien ud. I et forsøg på at undslippe serberne flygter hun sammen med sine forældre og to store søskende ind i skovene og ender efter måneders sult, sygdom og strabadser i en flygtningelejr.
Arabiske mujahedin-kæmpere er strømmet til Bosnien for at hjælpe dem i kampen mod det brutale Serbien. Dog influerer de flygtningene med deres religiøse fanatisme, og tankegangen i lejren bliver mere ekstrem og religiøs.
Lejren kan ikke holde stand mod de serbiske tropper, og under dramatiske omstændigheder føres den lille bosniske familie til Srebrenica, hvor Zehra og hendes mor bliver skilt fra de øvrige familiemedlemmer. Det lykkes mor og datter at slippe væk fra Srebrenicas rædsler, men ikke længe efter må de på flugt igen. Denne gang med en transport, der bringer dem til Danmark, hvor de søger asyl.
Danmark giver moderen og Zehra tid til at restituere og finde fodfæste, men rædslerne fra hjemlandet præger hverdagen i stor grad. Især moderen tillader ikke sig selv at finde fred, da den resterende familie stadig er i det krigshærgede hjemland, og deres skæbne er ukendt. Denne uvidenhed får moderen til at dulme sin smerte gennem piller og et liv i en konstant døs.
Endvidere oplever Zehra og moderen den hjertesløse flygtningepolitik, hvor den eneste aktivitet, de kan foretage sig, er at vente. Endvidere hvor uigennemtrængelig dansk flygtningepolitik er, og hvorledes flygtningene bliver kastet frem og tilbage i systemet, og ofte står skuffede og fortvivlede tilbage.
Midt i alle forandringerne modnes Zehra og bliver en kvinde, ikke kun fysisk men også psykisk. Hun prøver grænser af ligesom søsteren, men hun drømmer om den store kærlighed. En kærlighed hun først finder i besøgsvennen Gabi, som senere viser sig at være homoseksuel og tilmed hiv-positiv. Derefter kaster hun kærligheden på landsfællen Milo, en kærlighed som også et præget af strabadser, der atter skubber nogle tanker om livet igang i Zehra.
Zehras flugt er en historie om krig, kærlighed, religion og modningen af en pige til kvinde. Bogen indeholder plots, drama, spænding, kærlighed og spørgsmål til livet. Alt i alt er det en fantastisk kombination, og udfaldet er lige så fantastisk. Man kan ikke sige så meget om bogen, andet end at den skal læses, for at man kan fange alle de nuancer
Nagel har formået at integrere i Zehras historie. Til tider sad jeg med tanken, at Nagel må have skrevet en biografisk historie om en af de patienter, han har haft i sit terapeutiske arbejde, men jeg måtte konstatere at historien var fiktion. Nagels forståelse for de psykologiske mekanismer, der figurerer i krigsofre, er forbløffende. Endvidere viser han bred forståelse for de eksistentielle spørgsmål, som unge piger som Zehra stiller sig selv i teenageårene. Sidst men ikke mindst viser Nagel tydeligt, hvor hjerteløs dansk flygtningepolitik kan være, og hvilke konsekvenser det kan have for flygtningene, der enten bliver psykisk syge eller søger ekstreme livsveje. Zehras flugt skal læses, det er alt, hvad jeg har at sige om denne bog.