Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Døden i dine øjne / Rachel Ward / 288 sider
Politikens Forlag. ISBN 9788740001525
Anmeldt 18/10 2011, 18:04 af Christina Aabo Mikkelsen

Tempofyldt teenage-thriller


Tempofyldt teenage-thriller

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Ungdomsroman-thrilleren Døden i dine øjne har den 15-årige utilpassede pige Jem som hovedperson. Siden sin mors død har Jem båret på en hemmelighed. Når hun ser folk i øjnene, ser hun datoen for, hvornår personen skal dø. Af samme grund undgår Jem helst kontakt med andre mennesker og pjækker fra skole. I stedet driver hun formålsløst rundt i Londons gader, under broer og nede langs kanalerne. Her møder hun grupper af andre utilpassede unge men undgår deres selskab, indtil hun en dag alligevel får en slags venskab med den småkriminelle rod Spider.

Terroraktion
Jems liv tager en skæbnesvanger drejning, da hun på en pjækkedag sammen med Spider befinder sig i nærheden af pariserhjulet London Eye. Turisterne står i kø ved den kendte turistattraktion, og Jem opdager til sin rædsel, at en større gruppe personer omkring hende har den samme dødsdato i øjnene. Kort efter bliver London Eye sprængt i stumper og stykker, men Jem og Spider når at flygte derfra. Ifølge myndighederne er der tale om en terroraktion, og politiet efterlyser de to unge vidner, som er blevet filmet af et overvågningskamera. Jem og Spider flygter først i bil og senere til fods fra politiet, og flugten presser dem til det yderste, men bringer dem også tættere sammen. Jem konfronteres med sin frygt for nærhed, og hun skal også håndtere de mange irriterende følelser for Spider, som vokser i hende, selvom hun afviser, at der kan være tale om en forelskelse.

Unge outsidere
Jems outsiderposition og tilpasningsvanskeligheder skyldes både hendes særlige psykiske evner for at forudsige andres død og hendes kaotiske opvækst. Jems mor var narkoman, men døde af en overdosis, da Jem var lille. Jem er vokset op hos skiftende plejefamilier, som har opgivet hende og sendt hende videre i systemet. Derudover får Jems psykiske evner hende til at føle sig anderledes og ensom. Hun har svært ved at dele sine oplevelser med andre, og hun tør ikke knytte sig til andre, fordi hun ved, hvornår de skal dø. Tanken om at miste er ubærlig for hende.

Usentimental teenage-thriller
Romanen foregår i 2009 og beskriver meget troværdigt, hvordan Jem og Spiders liv ser ud. Sprogtonen er hård og usentimental, men læseren får alligevel et stort psykologisk indblik i karaktererne. De unge har mange sammenstød med lærerne på skolen og de sociale myndigheder, som ser ned på de utilpassede unge. De unges reaktion er oprør, vrede og ligegyldighed. De unge frygter mest politiet, og Spiders holdning er, at han hellere vil dø end spærres inde i et fængsel.

Det er en actionfyldt roman, som starter i et højt tempo, men midtvejs glider flugten fra politiet en smule i baggrunden og i stedet sættes der fokus på de følelsesmæssige konflikter mellem Jem og Spider. Forfatteren beskriver fint og usentimentalt, hvordan de to unge nærmer sig hinanden, også selvom det betyder, at tempoet i historien falder. Først hen imod slutningen stiger tempoet og spændingsniveauet igen, og der venter flere overraskelser, som lægger op til en forsættelse af romanen.

Prisbelønnet ungdomsroman
Døden i dine øjne er Rachel Wards debutroman. Den har vundet flere priser i hjemlandet England. I udlandet har romanen blandt andet vundet prisen Flemish Children And Youth Literature 2011, og den er også nomineret som årets ungdomsroman i den prestigefyldte Deutscher Jugendlitteraturpreis 2011 i Tyskland. Døden i dine øjne er første bind i en trilogi. Numbers 2: The Chaos og Numbers 3: Infinity er på nuværende tidspunkt udkommet i England, så det er muligt at anskaffe sig et eksemplar på engelsk, hvis man ikke kan vente på, at de to næste bind bliver oversat til dansk. Døden i dine øjne er foreløbigt udgivet i mere end 20 lande, og der er også en filmatisering på vej.


Forrige anmeldelse
« Min Kamp 4 «
Næste anmeldelse
» Slottet ved Det Liguriske Hav »


Flere prosaanmeldelser