Mest læste
[Prosaanmeldelse]

1 - Prosaanmeldelse
Ternet Ninja
2 - Prosaanmeldelse
Hvis det er
3 - Prosaanmeldelse
Kantslag
4 - Prosaanmeldelse
De hængte hunde
5 - Prosaanmeldelse
Dig og mig ved daggry
6 - Prosaanmeldelse
Gud taler ud
7 - Prosaanmeldelse
Effekten af Susan
8 - Prosaanmeldelse
De mørke mænd
9 - Prosaanmeldelse
Og bjergene gav genlyd
10 - Prosaanmeldelse
The vampire diaries – Mørkets brødre

Haver af vand / Alan Drew / 354 sider
Rosinante. ISBN 9788763810531
Anmeldt 28/4 2009, 07:20 af Mie Poulsgaard Jørgensen

En tragisk kærlighedshistorie opstået når to kulturer mødes


En tragisk kærlighedshistorie opstået når to kulturer mødes

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Alan Drew er født og opvokset i det sydlige Californien og har foretaget omfattende rejser i Europa, Asien og Mellemøsten. Han har i tre år undervist i engelsk litteratur på et privat gymnasium i Istanbul, hvortil han ankom fire dage før det altødelæggende Marmara-jordskælv i 1999. Han underviser i creative writing på Villanova University og bor med sin kone og deres børn i Philadelphia. Haver af vand er hans debutroman. Den er solgt til udgivelse i ti lande.

I en lille by udenfor Istanbul bor den kurdiske familie Basioglu, som består af faderen Sinan, moderen Nilüfer, teenagedatteren Irem, og lillebroderen Ismail. Ismail er fyldt ni år og tiden for hans sünnet, dvs. omskærelse, er kommet. Irem har et ambivalent til broderen, idet hun elsker og hader ham på samme tid. Han er forældrenes øjensten og stolthed, og alt kærlighed tilkommer ham. Irem føler ofte, at hun er født ind i en slavelignende tilværelse som pige, da hendes skæbne er tilrettelagt. Den vil udfoldes på samme måde som moderens med huslige pligter og et ægteskab, der ikke er præget af hovedkulds kærlighed. Lige indtil Irem møder Dylan.

Dylan er teenagedrengen af en amerikansk familie, der er bosat i samme lejlighedskompleks som familien Basioglu. Faderen, som er kurder, og hvis far blev dræbt af det tyrkiske militær, har en fjendtlig indstilling til amerikanerne, da den amerikanske regering yder støtte til det tyrkiske militær, og på denne måde accepterer massakreringen af det kurdiske folk og udslettelsen af hele kurdiske landsbyer. Sinan kender problematikkerne med at være kurder, da han har måttet emigrere fra Kurdistan til Istanbul som følge af krigen, og selv i Istanbul bliver han marginaliseret pga. sin etniske baggrund, da ingen vil ansætte en kurder frem for en tyrker.

Pludselig flettes familien Basioglu og amerikanernes liv uløseligt sammen, da der opstår et stort jordskælv i Istanbul, og lejlighedskomplekset styrter sammen. Sinan må erkende, at den tyrkiske regering ikke hjælper de nu hjemløse beboere og yder heller ingen medicinsk støtte. Amerikanerne sender dog en flok missionærer, der bygger teltlejre, hvor Sinan og familien nu sidder hjælpeløst tilbage.

Alt imens finder Dylan og Irem hinanden under de tragiske omstændigheder, og de danner et bånd, der kræver store ofre. Irem kan mærke, hvordan folk begynder at kigge skævt til hende. Deres kærlighed får en brutal afslutning, som ville være urimelig at afsløre her.

Alan Drew har skrevet en debutroman, som han kan være umådelig stolt af! Den er fantastisk fra start til slut. Dog kan man sætte spørgsmålstegn ved nogle af de fundamentalistiske synspunkter, Sinan til tider indtager, da Tyrkiet på mange måder er et ganske sekulariseret samfund, men man kan dog ikke postulere, at disse standpunkter stadig findes, især i de østlige egne, hvor folket er ganske tilbagestående.

Bogen har mange nuancer, som ikke kan opsummeres kort i denne anmeldelse, så derfor må man selv læse bogen for at fange alle de nuancer, Drew har fået flettet sammen i denne historie på en prisværdig måde.

Især kan nævnes Irems ambivalente forhold til broderen, og hvordan dette forhold langsomt nedbryder hende. Dylan bliver hendes udvej til at udleve nogle af de drømme, hun har, men som hun ikke får mulighed for at udleve. Endvidere viser den et urokkeligt billede af familiefaderen Sinan, som er fanget mellem tradition og følelser. Hvordan tugter man sine børn? Skal man lytte til omverdenens pres eller til kærligheden i ens hjerte? Hvordan skal man forholde sig til omverdenens indflydelse på børnene?

Det er tillige en historie om forholdet til Gud, skal man underkaste sig Guds lov, tro at alt er forudbestemt, eller har vi alle en fri vilje? Hvordan skal man håndtere det, når folk med en anden religion prøver at overbevise ens børn og en selv om, at deres religion er bedre end ens egen? Tillige er det en historie om den kurdiske tragedie, som ikke kan pointeres kraftigt nok. Kurderne er den største befolkning i verden uden et land, og ikke nok med det, får de ikke lov til at snakke deres sprog eller udleve deres traditioner uden at blive massakreret. Tyrkiet bryder stadig menneskerettighederne, og verden vender ryggen til dette folk. Trods det faktum at Alan Drew ikke er kurder, får han dele af den kurdiske historie fint flettet ind i historien.

Bogen er et must, hvis du er vild med kultur, religion og tragiske kærlighedshistorier. Jeg kunne ikke lægge bogen fra mig, da jeg var i gang med den, og jeg er sikker på, jeg ikke vil være den eneste, der sidder med den fornemmelse, når bogen læses. Den er simpelthen fantastisk, punktum!


Forrige anmeldelse
« Vi begynder nu nedstigningen «
Næste anmeldelse
» Job - Roman om et enkelt mennes... »


Flere prosaanmeldelser