Mest læste
[Tegneserieanmeldelse]

1 - Tegneserieanmeldelse
Fimbulvinter
2 - Tegneserieanmeldelse
En dyne af sne
3 - Tegneserieanmeldelse
Batman – Bogen om Nattens Ridder
4 - Tegneserieanmeldelse
Når jeg ikke er til stede
5 - Tegneserieanmeldelse
Det kinesiske værelse
6 - Tegneserieanmeldelse
Goliat
7 - Tegneserieanmeldelse
Einherjar
8 - Tegneserieanmeldelse
Mimbo Jimbo
9 - Tegneserieanmeldelse
Kakofonia
10 - Tegneserieanmeldelse
Flere Post-It monstre

Valhalla: Den samlede saga 2, 3, 4 og 5 / Carlsen / hhv. 193, 193, 193, 213 sider
Tekst: Peter Madsen, ill: Peter Madsen
Anmeldt 2/11 2010, 14:28 af Birgitte Amalie Thorn

Valhalla: Ringen er sluttet


Valhalla: Ringen er sluttet

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Maj 2010 udkom den første (læs anmeldelse) af i alt fem pragtudgaver med den samlede Valhalla-serie, og nu er de resterende fire også på gaden. Dermed har den populære og prisvindende saga om de nordiske guder fået en både smuk og interessant afslutning. Smuk, fordi Peter Madsens streg som altid er en fryd for øjet, og interessant, fordi pragtudgaverne – ud over de femten genoptrykte album – rummer et væld af hidtil uudgivne skitser, forstudier og anekdoter om livet bag serien.

I Valhalla: Den samlede saga 2 får vi blandt andet historien om tilblivelsen af jætteungen Quark, der blev så populær, at han truede med at gå hen og overtage serien. Løsningen blev at skrive ham ud af Valhalla-universet og i stedet lade en af tegnerne bag Valhalla-tegnefilmen, Kim Annweiler, starte en spin-off-serie med ham som stjernen. Senere overtog så tegneren Torben Osted. Samme album rummer også fortællingen om arbejdet med Valhalla-tegnefilmen, der kom til at strække sig over flere år og endte med at få en enorm indflydelse på måden, de efterfølgende Valhalla-album blev lavet på. En del af historien om filmarbejdet er (selvfølgelig!) fortalt i form af en lille tegneserie lavet af Madsen.

I Valhalla: Den samlede saga 3 får vi, ligesom i det første sagaværk fra maj, detaljer omkring de materialer, man bruger til at skabe et tegneseriealbum, hvilket nok især vil interessere dem, der går og drømmer om at skabe deres egen serie en dag. I Valhalla: Den samlede saga 4 får læseren underholdende anekdoter om album elleve, Mysteriet om digtermjøden, som endte med at blive en klassisk detektivhistorie i bedste film noir-stil, ligesom vi hører om nogle af de tilfælde, hvor serien har været udsat for censur på grund af de ofte meget bare, frodige damer i seriens univers. Valhalla-albummene er for øvrigt udkommet på sprog så forskellige som islandsk, indonesisk og hollandsk.

Valhalla: Den samlede saga 5, der ligesom pragtværk 1 er noget tykkere end de andre, redegør for de tanker, som seriens forfattere over tid har gjort sig omkring afslutningen af serien. Faktisk var det oprindeligt ikke engang meningen, at der skulle have været en afslutning! Endelig afsluttes værket med et mytologisk leksikon over de navne og begreber, der forekommer i Valhalla-universet, og en oversigt over seriens forløb kaldet ”Valhalla år for år”, så læseren virkelig får overblikket.

Således er ringen sluttet, og over tredive års arbejde er slut. Man må sige, at forfatterne takker af med manér; de fem pragtalbum er overordentligt smukke, velskrevne og underholdende. Forsiderne er desuden nytegnede og farvelagt på computer. Går man kun op i selve serien, kan man fint nøjes med at købe de enkelte album, men for dem, der har lyst til at fordybe sig i baggrundsstof om serien samt læse noget af det oprindelige, nordiske mytestof, der danner baggrund for historierne, så er de fem bind noget nær et must.

Forrige anmeldelse
« Twilight – Graphic Novel (1. ... «
Næste anmeldelse
» Scott Pilgrim 4,5 & 6 »