Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Kinas vidner – stemmer fra en tavs generation / Xinran Xue / 479 sider
Rosinante. ISBN
Anmeldt 1/11 2009, 21:39 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Kinas historie fortalt af kineserne selv


Kinas historie fortalt af kineserne selv

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Xinran Xue er født i 1958 i Beijing, men flyttede til London i 1997, hvor hun bor i dag. Hun er forfatter og journalist og er først og fremmest kendt for bogen Kinas døtre, der er en international bestseller. Endvidere er hun stifter af organisationen Mother Bridge, der støtter nødlidende kvinder og børn i Kina. Kinas vidner er hendes nye bog og er resultatet af en rejse gennem Kina, hvor Xinran har talt med helt almindelige mennesker, der har levet med kommunismen gennem mere end et halvt århundrede – en periode med krig, borgerkrig, henrettelser, invasion, revolution, hungersnød og i dag vestliggørelse. Her har hun snakket med mennesker, der har oplevet denne historie på egen krop og stillet spørgsmål, ingen før har stillet offentligt.

Kina har igennem de sidste hundrede år oplevet mange storpolitiske og menneskelige forandringer. Maos revolution ændrede livet for mange og havde en stor indflydelse på den menige kineser. En stor arbejdsbyrde, kummerlige forhold, vold og brutalitet er en del af den kinesiske befolkning, men trods dette har kineserne rejst sig og står i dag som en stormagt. Men hvad skete der egentlig for de enkelte mennesker, der oplevede disse forandringer på egen krop?

Kineserne er et meget ydmygt folk, som lever under interdependente forhold, hvilket vil sige, at de lever i kollektiv og er en del af noget, infiltreret i sit samfund. Dette står i modsætning til vestlige mennesker, som har et independent synspunkt, hvor den enkelte er i fokus og nemt kan italesætte egne følelser og meninger. Af denne grund kan det være en udfordring for kineserne at fortælle deres egne subjektive historie, og endda at vide, hvordan de følte under de forandringer, der har fundet sted i landet. Men Xinran har en mission, og det er at nedskrive, hvordan den menige kineser har følt landets forandringer – ikke på storpolitisk plan, men på et subjektivt plan, hvor forskellige kinesere skal italesætte oplevelsen af deres liv. Den ældre generation i Kina er de eneste, der kan italesætte denne historie, og Xinran vil høre deres historie, før den går tabt for evigt efter deres død.

Derfor rejser Xinran Kina rundt (fra øst til vest og nord til syd – alle kineseres historie er værd at inddrage), og her taler hun med forskellige mennesker, der har levet historien, for at høre deres historier. Her taler hun bl.a. med en krydderurteavler, en pensioneret lærer, en taxachauffør, en sagnomspunden revolverkvinde, en rødgardist, en oliepionér, en skomager og en kvindelig general, som tegner et nuanceret billede af Kinas historie. De fleste af hendes respondenter er i 70’erne og 80’erne, hvor den ældste er 97.

Igennem disse mennesker hører man om kummerlige arbejdsforhold, slid og slæb, at opfostre mange børn på få kvadratmeter plads, at leve under en kollektiv bevidsthed, pligtægteskaber, kønsroller, kinesisk ydmyghed, hungersnød, krig, men også hvordan landet har forandret sig i en mere moderne retning. Hele bogen igennem suppleres fortællingerne med beskrivelser af historiske tiltag, der har influeret den pågældende historie og gør derfor historien mere forståelig og rørende. Xinran giver den kinesiske historie et menneskeligt præg ved at koble historiske beskrivelser med dagligdagsbeskrivelser fra den tid, hvor begivenheden fandt sted. Dette gør den kinesiske historie nemmere at forholde sig til for resten af verden. Endvidere kan den dermed sætte følelser og menneskelighed på den kinesiske historie, hvor man ofte blot hører om dynasti på dynasti.

Det er derfor en rejse gennem tiden, hvor man tydeligt mærker den kamp, de enkelte kinesere har kæmpet i deres liv, som dog ikke har fået dem til at bukke under. Det er en beretning om fascinerende skæbner, der stadig er relevante for det moderne Kina. Xinran evner på særlig vis at beskrive den menige kineser og fange deres historie, og på samme tid gøre det relevant i en historisk kontekst. Hun formår med andre ord at gøre historien levende i Kinas vidner. Det er derfor en klart anbefalelsesværdig bog for folk, der interesserer sig for det kinesiske folk, og i øvrigt er interesseret i at høre om mere end historiske begivenheder. Kinas Vidner vil give dig en forståelse for den almindelige ældre kineser, deres livsfortælling og dermed baggrunden for hele det moderne Kina.

Forrige anmeldelse
« Baade Og Fredag «
Næste anmeldelse
» En morders bekendelser »