Tordenregn – Danmarks fremtid i en varmere verden / Michael Rothenborg / 272 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN
Anmeldt 16/4 2009, 22:32 af Claus Poulsen
Varmere, vildere, vådere…
Varmere, vildere, vådere…
« TilbageKlimadebatten er efterhånden flyttet ind hos de fleste danskere. Det, der normalt har været anset for at være en nørdet diskussion blandt fagfæller, er nu blevet vedkommende for os alle. Ikke bare i Danmark, men på hele kloden. Det virker som om, at vi, menneskeheden, nu står på et sted, hvor vigtige diskussioner skal tages og enighed skal nås. Hellere i går, end i dag. Det udkommer der for tiden en masse bøger om.
Men stadig forbliver det lidt uklart, det hele. For hvad betyder det helt præcist, at temperaturen stiger et par grader om små 100 år? Ja, helt nøjagtigt ca. 3,4 grader, ifølge det mest anerkendte fremtidsscenarium, det såkaldte A2, som også denne bogs prognoser tager udgangspunkt i. For noget tyder på, at vi bare må finde os i det – det bliver langsomt hurtigere og hurtigere varmere og varmere. Spørgsmålet er jo så bare, om det nu er godt eller skidt? For helt ærligt, vil mange af os ikke foretrække et par grader mere, sådan fordelt henover hele året? Derved får vi en dejlig lang og varm sommer og stort set intet af det der kolde, hvide drys, som medfører kolde fødder og snue.
For at få et mere nuanceret svar på dette, har videnskabsjournalisten Michael Rothenborg allieret sig med over 30 danske forskere, som bogen igennem giver deres bud på konsekvensen af klimaets ændringer. Gennem 13 kapitler guider Rothenborg & Co. os igennem, først vores allesammens yndlingsemne vejret, og dernæst emner som den omkringliggende natur, blomster- og dyrelivet. Vandstandsproblemet bliver udførligt beskrevet, og der sættes fokus på problemer for os mennesker i det daglige, som eksempelvis transport og byggeri, der vil være sårbare over for de stigende vand- og vindmængder. Og så er der lige det med sundheden, som tillige vil blive udfordret i form af nye sygdomme. Slutteligt redegøres der for klimaændringernes effekt på udvalgte dele af resten af kloden. Det er ubehagelige sager, kan jeg allerede nu afsløre.
Man antager, at klimaændringerne vil medføre, at klimaet i Danmark vil være som ca. i det midtfranske. Det vil sige, der vil være et klima, som indbyder til en lang række nye, eksotiske dyre- og blomsterarter. Vores traditionelle afgrøder vil blive udskiftet med eksempelvis vinranker og kiwier. Problemet kan blot være, at klimaet vil være midtfransk noget hurtigere, end den ovennævnte fauna og flora kan nå at bestemme sig for at være det, hvilket kan betyde, at mange dyrearter vil uddø. Og vandets mere hårdhændede hærgen, kan medføre, at fremtidens danmarkskort vil ændre form hist og her. Om end vi i et land som Danmark nok kan bygge os fra de værste katastrofer, dels fordi vi har pengene, og dels fordi vi stadig kan nå det. Eksempler på forandringerne i Danmark i år 2100 er talrige. Det er på én gang både forskrækkende og fascinerende. Men mest det første.
Michael Rothenborg er en fin formidler. Sproget i bogen er nærværende og skrevet på godt dansk, således at de mest tekniske og faglige emner er til at forstå for menigmand. Rothenborg formår at holde forståelsen godt nede i mulden, med levende beretninger fra de mange forskere, som har bidraget til bogen. Samtidig er man godt underholdt. Har man brug for et godt gys, som samtidigt gør én en del klogere på alt det med klimaændringerne, så vil jeg stærkt anbefale denne bog – samt egentlig også Michael Rothenborgs tidligere udgivelser, som begge har de samme kvaliteter over sig.