Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Solen - fra solguder til stjernekiggere / Peter Goes / 74 sider
Forlaget Forlæns. ISBN 9788794035125
Anmeldt 20/2 2024, 19:46 af Torben Rølmer Bille

Indbydende, informationstung solbog


Indbydende, informationstung solbog

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Solen er fantastisk. Uden den intet liv. Hvem holder ikke af solen? Måske især på sådan en isnende kold vinterdag, hvor den slet ikke har tænkt sig at titte frem. Langt de fleste af os har nok en helt basal viden om den store kernereaktor i midten af vores solsystem, men måske ville det også være rart at vide mere om denne lysende, livsgivende kugle?

Det er der råd for nu, for selv om Peter Goes´ bog, der bærer titlen Solen – fra solguder til stjernekiggere måske ikke ligner en informationstung bog om himmellegemet, takket være dens store flotte format og mange fine illustrationer, så får læseren i løbet af bogens 74 sider serveret et væld af informationer og overraskende tekststykker om vores allesammens sol.

Solen er den fjerde bog på dansk af hollandske Peter Goes. Tidligere er udkommet Find med Finn, Det opfindsomme menneske og Floder – en verdensomsejling, der på lignende vis kombinerer venlige og fine illustrationer, med faktuelle tekster. Denne kombination af korte faktatekster og finurlige tegninger kan ved første øjekast virke som om disse var henvendt udelukkende til børn, men her bør man ikke tage fejl, for idet man giver sig i kast med at læse Solen så vil man opdage, at læseren undervejs præsenteres for utroligt mange navne, årstal, regioner, religioner og andre informationer, der på hver deres vis har relation til netop solen og studiet af denne.

Som titlen antyder, så får man både et indblik i hvordan forskellige kulturer rundt omkring på vores klode har betragtet solen gennem tiderne. Helt til at starte med får man en indførsel i solen som religiøst eller spirituelt omdrejningspunkt. Læseren kommer derfor med på en rejse tilbage i tiden og besøger alt fra det gamle Ægypten, over norden, til Aztekerriget, hvor solen var central i de myter og religiøse ceremonier der opstod.

Senere kommer der astrologer og endnu vigtigere astronomer til. Læseren får præsenteret de mest toneangivende videnskabsfolk. Ikke kun de, der har studeret solen, men også alle dem der har gjort det muligt i det hele taget at nærstudere himlen over os. Sagt på en anden måde, både de der har opfundet kikkerter men også de naturvidenskabsfolk, som har udviklet en ny måde at opfatte vores verden på, baseret på deres studer af lys og universets kosmiske sammenhænge.

Som antydet, så er dette en bog der virker lidt som om den placerer sig mellem to stole. Umiddelbart er den virkelig indbydende og enormt flot at se på. Dette både i forhold til de mange fine tegninger og til typografien, der smyger sig rundt på siden, så teksten kommer til at indgå som en naturlig del af det samlede grafiske udtryk. Dette gør, at bogen kommer til at fremstå som en slags coffe-table bog for et lidt yngre segment. En bog man kan bladre rundt i og finde mere eller mindre tilfældig information i.

Omvendt set, så er informationsmængden ret intens. Selv om man måske er nysgerrig på emnet, så er tekststykkerne fulde med årstal, konkrete informationer og masser af navne på både videnskabsmænd, lande, opfindelser og meget mere. Selv om der er forsøgt at lave en slags kronologi i bogen og at der på hvert opslag er en slags samlende overskrift for det emne der skrives om på resten af siden, så er det en meget informationstung sag, der præsenterer sine fakta på en ganske punkt-agtig vis.

Denne punktform er, set fra denne anmelders perspektiv, ikke nødvendigvis den nemmeste måde at få præsenteret faktainformationer på, så de lagrer sig i hukommelsen. Folk er selvsagt forskellige i den måde de bearbejder og husker informationer på, men for undertegnede bliver denne punktform en der gør, at informationerne i Solen har svært ved at bundfælde sig. Primært fordi, at det er brudstykker af information, der selv om de er forbundet med tegninger, ikke udgør et egentligt narrativ, som det ellers ofte er tilfældet. Selv mere ´tørre´ akademiske lærebøger om universet formår forfatterne at knytte historier og anekdoter til diverse opdagelser, hvilket i anmelders optik gør det en del nemmere at huske når først bogen er lukket.

Så selv om der er masser af flotte tegninger og ikke mindst utroligt mange faktuelle informationer om vores solsystem at hente i Solen så er det også en bog som nok kun de færreste brugere vil læse fra omslag til omslag. Måske er det heller ikke hensigten, for som antydet, er bogen måske primært tænkt som et slags opslagsværk for børn og unge, hvor tegningerne og den forholdsvis overskuelige inddeling af emner, gør det nemt at finde informationen man leder efter også uden et egentligt stikordsregister.

Så kender du nysgerrige unge mennesker, der gerne vil vide mere om solen og alt der knytter sig til dette himmellegeme, så er dette en flot gave, vær blot opmærksom på, at der måske vil være enkelte af modtagerne der måske synes at tegningerne ender med at være en del federe end selve teksten.

Forrige anmeldelse
« Practical AI Strategies. Engagi... «
Næste anmeldelse
» Killing Sophia »