Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Hvad er sex? / Sabine Lemire & Rasmus Bregnhøi (ill.) / 104 sider
104. ISBN 9788702256154
Anmeldt 1/5 2018, 17:34 af Torben Rølmer Bille

Bierne og blomsterne


Bierne og blomsterne

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Det virker underligt, at nogle forældre i 2018 stadigvæk har svært ved at tage ”snakken” med deres børn. Med ”snakken” menes der selvfølgelig den, der blandt andet har til formål at forklare, hvor de små børn kommer fra, hvordan man i det hele taget dyrker sex, beskytter sig, hvad der sker med ens krop i puberteten, hvordan man bør forholde sig til porno og alt andet, der er godt at vide, når man går fra at være barn til ungt, seksuelt aktivt menneske.

Selv om folkeskoler også skal sørge for at vore poder får seksualundervisning, så er der tydeligvis stadig behov for materiale, der kan gøre både børnene (og måske i højere grad deres nærmeste voksne) kloge på, hvordan man i det hele taget begynder at tale frit om ting som de ovennævnte uden, det ender i situationer, som målgruppen ville betegne som ”cringe!”.

Heldigvis er der efterhånden flere måder at få taget fat om dette på takket være glimrende bogudgivelser. Tidligere har vi her på Kapellet set nærmere på bl.a. Ung kend din krop og tegneserien Hjertestorm/Stormhjerte. Men leder man efter materiale til et lidt yngre publikum, er der godt nyt. Gyldendal har i samarbejde med Sex og Samfund udsendt bogen Hvad er sex?, der på meget pædagogisk og imødekommende vis får italesat mange af de spørgsmål, som det voksne barn må have i forhold sex, kønsidentitet og meget mere.

Bogen er opdelt i en række overskuelige afsnit, der hver især berører vigtige aspekter af puberteten, kønslivet og den seksuelle identitetsudvikling. Hoveddelen af teksten er rettet i børnehøjde, men indimellem er der også sneget enkelte sider ind under overskriften ”Til den voksne”. Dette var lidt forstyrrende for undertegnedes medanmelder – Sebastian på 14 – der udtalte, at han oplevede, at bogen måske ikke rigtigt vidste, hvem der egentlig var målgruppen. Sagt på en anden måde blev han lidt forvirret over disse mere ”voksne” tekster. Et forslag til forlaget ville være, måske i en genudgivelse af Hvad er sex?, at flytte disse vokseninstrukser om i et appendiks bag i bogen, især hvis den ikke benyttes som opslagsværk men som en bog, man læser fra ende til anden.

Hvad er sex? har et meget lækkert layout, der gør udgivelsen meget indbydende at kaste sig over, selv om man måske er en anelse genert anlagt, når det kommer til emnet. Den er rigt illustreret af en af Kapellets gamle ’venner’ – Rasmus Bregnhøi. Vi stødte først på hans fine streg i forbindelse med læse-let bøgerne om Poul og far, men det var også Bregnhøi, der tegnede førnævnte Hjertestorm/Stormhjerte. Hans tegninger og små tegneserier, der ledsager teksten, gør også, at bogen ender med at have et legende og sjovt udtryk, der også er med til at gøre de mange ’pinlige’ emner nemmere at håndtere. Sex skal jo gerne være sjovt – også at læse om.

Sproget i bogen er også holdt i børnehøjde. Indimellem kan der være begreber og sætninger, som virker lidt vel voksne, som når der f.eks. på side 50 skrives: ”Hypothalamus sidder midt i hjernen og daner hormoner, der giver besked til hypofysen (en kirtel i hjernen) om at danne kønshormoner.” Det hører dog til sjældenhederne, og støder den unge læser på begreber, både i og udenfor bogen, som man måske ikke rigtig ved, hvad er, så har bogens skabere heldigvis sørget for, at der er en ganske omfattende liste over rigtigt mange af disse begreber med en ordforklaring.

Bogen er temmelig gennemarbejdet, og der er ikke umiddelbart nogle emner, der ikke omtales. Selvfølgelig gås der mere i dybden med nogle ting frem for andre, og til trods for titlen skal nysgerrige børn ikke forvente sig en form for læse-let Kama-Sutra, der i detaljer beskriver seksuelle stillinger mm. Det ville nok også virke vældigt upassende på enkelte mere bornerte læsere og nysgerrige drenge- og pigebørn, der sikkert forholdsvis uproblematisk kan finde sådanne informationer andetsteds.

Hvad er sex? ender derfor med at være en virkelig glimrende, letlæselig og nænsom indførsel i pubertet og kønsliv for både børn og ikke mindst de forældre, der af forskellige grunde synes, det kan være svært at diskutere sådanne ting med deres afkom. Den er nem at finde rundt i, den tager sig selv seriøst til trods for dens legende tilgang til emnet, og måske vigtigst af alt så får den afdramatiseret emnet og behandler det som noget helt naturligt, hvilket selvfølgelig også har været kongstanken bag bogen.

Hjemmets ”pubertetsekspert” (førnævnte Sebastian) kunne i al fald vældigt godt lide bogen, selv om den efter hans eget udsagn ikke fortalte ham meget, som han ikke vidste i forvejen, men nu er han jo også selvudnævnt ekspert på området. Hans far var mindst lige så glad for bogen, for selvom anmelderen bestemt ikke har svært at tale med sine børn om den slags emner, så bekræfter den blot, at det er noget, alle forældre burde gøre. Vi har, efter denne skribents ydmyge vurdering, alt for mange unge mennesker, der vokser snotforvirrede op med forskruede kropsidealer og et helt urimeligt pres på dem i forhold til at skulle præstere i disse internettider. Få skuldrene ned og indse, at sex muligvis bare skal være hyggeligt, sjovt, spændende og noget, som med tiden gerne skulle bliver en helt naturlig del af vores liv.

Forrige anmeldelse
« Empirisk dannelsesforskning «
Næste anmeldelse
» Kampen om mennekset - Forskelli... »