Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Gads Historieleksikon / Tønnes Bekker-Nielsen, Bernard Eric Jensen, Nils Arne Sørensen og Paul Ulff-Møller / 680 sider
Gads forlag. ISBN
Anmeldt 25/8 2009, 16:35 af Birgitte Amalie Thorn

Historie i opdateret version


Historie i opdateret version

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Gads Historieleksikon er et uundværligt værk for den, der er vild med historie, eller den, som har brug for at orientere sig på området. Selvom 'leksikon' kan lyde tungt, er bogen mindre og mere handy, end man skulle tro, og man kan derfor godt have den med sig i tasken eller på rejsen, hvis man skulle have lyst til at byde værket på lidt andre omgivelser end bogrækkerne i bogreolen, hvor leksika normalt er henvist til at stå.

Dette er fjerde udgave af Gads Historieleksikon, og med omkring 2.600 opslagsord, er der både fjernet og tilføjet artikler i forhold til tidligere udgaver. Som der står i bogens forord, ligger hovedvægten stadig på den politiske historie fra oldtiden til i dag, som det er traditionen med historiske leksika. Der er da også alt det, der 'skal' være der, som for eksempel artikler om Napoleon, Romerriget og liberalisme.

Men forfatterne har også valgt at udvide begrebet historie. Man kan således helt konkret læse om postvæsenets historie og udvikling, ligesom værket også behandler hverdagsliv, teknologi og kulturelle emner. Eftersom både forfatterne og læserne til et sådant værk er overvejende danske, orienterer artiklerne deri sig primært mod Danmark, Norden og Europa, men der er dog tilføjet en mængde artikler omkring de kulturkredse, som vi i de senere årrækker har haft kontakt med. Af den grund finder man også en del om eksempelvis muslimske og globale emner.

Derudover har Gads Historieleksikon valgt at medtage en lang række fagtermer fra historiefaget, så værket også kan bruges af historiestuderende – eller, som det hedder i forordet: ”Så læseren kan få indblik i, hvad nutidens historikere mener, når de slynger om sig med ord som begrebshistorie, diskursanalyse [...] og transnational historie”. Jeg vil nu tillade mig at tvivle på, om den slags er noget, der optager de fleste læsere. Efter at have snuset rundt i værket en times tid er min personlige konklusion i hvert fald, at de fagspecifikke opslagsord blot virker irriterende eller irrelevante i værket for den almene læser, således at man lige så godt kunne have brugt pladsen på flere artikler om mere 'kernehistoriske' emner, frem for at forsøge at sætte sig på to stole. Men indrømmet; er man inden for historiefaget, vil værket i sin nuværende udformning givet være til stor hjælp.

Så vidt eventuelle kritikpunkter. Af fordele kan nævnes, at værket fremstår superopdateret og aktuelt, eftersom man kan finde artikler om både statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Obama. At kunne læse så opdateret i et opslagsværk er normalt en sjælden fornøjelse. Derudover er Gads Historieleksikon som sagt ret handy i størrelsen af et leksikon at være og dertil velskrevet og velredigeret. Værket vil derfor være en god følgesvend for enhver med interesse for at lære mere om historie i alle dets afskygninger.

Forrige anmeldelse
« Symbolleksikon «
Næste anmeldelse
» Leviathan »