Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

Dalai Lama / Mayank Chhaya / 329 sider
Lindhardt og Ringhof. ISBN
Anmeldt 27/7 2009, 09:41 af Mie Poulsgaard Jørgensen

En autoriseret biografi om Dalai Lama og Tibets historie


En autoriseret biografi om Dalai Lama og Tibets historie

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Mayank Chhaya er født i Indien, men bor i USA, hvor han arbejder som journalist for medier i både Washington og New York. I denne bog søges en afklaring af fænomenet og personen Dalai Lama og om Tibet og dennes historie og 50-årige kamp mod kinesisk styre. Dalai Lama har selv medvirket til dannelsen af bogen, idet han har gennemgået talrige interviews med forfatteren. Der findes allerede utallig litteratur om Dalai Lama – så hvad gør denne bog anderledes? Svaret er simpelt; dets omfang og personlige beskrivelser af personen Dalai Lama.

Dalai Lama blev født som Lhamo Thondup (”den ønskeopfyldende gudinde” – køn betyder ikke så meget i navngivningen af tibetanske børn), og han var blot tre år gammel, da hans liv tog en afgørende drejning. Han blev født ind i en tibetansk bondefamilie i 1935 som det niende barn. Hans bror havde nogle år forinden fået titlen som reinkarnationen af Tengster Rinpoche – en højtstående lama, og der forekommer stort set aldrig to reinkarnationer i den samme familie. Lhamo Thondup blev dog af en delegation fra hovedstaden Lhasa udpeget til den 14. reinkarnation af Dalai Lama.

Dalai Lamaerne har spillet en speciel rolle i Tibets historie. De er ”de vise mænd”, de åndelige ledere for Tibets befolkning siden 1392 – siden da har 14 forskellige inkarnationer af Dalai Lamaerne ledt den tibetanske befolkning. Vor tids Dalai Lama nåede ikke at lede tibetanerne længe, før landet fik ubudte gæster. I 1950 indtager Kina Tibet og undertrykker folkets egne traditioner til den grad, at Dalai Lama i 1959 vælger at forlade landet og søge eksil i Indien, hvor han den dag i dag stadig er bosat. Tibet har en helt speciel buddhistisk tradition, der tillige omfavner tidligere ikke-buddhistiske traditioner. Disse specielle traditioner ønsker tibetanerne i dag at kunne udføre i en autonom stat under frihed, dvs. uden pres fra det kinesiske overstyre.

Vor tids Dalai Lama er blevet symbolet på Tibets kamp for selvstændighed fra det kinesiske styre. Mange sammenligner Dalai Lama med Mahatma Gandhi, da han på samme måde opfordrer til en fredelig løsning, hvori vold ikke opfattes som værende gavnlig for den tibetanske sag. Og af denne grund blev Dalai Lama i 1989 overrakt Nobelprisen for sin fredelige kamp for autonomi for det tibetanske folk.

De sidste 50 år har Dalai Lama levet i eksil i Indien, væk fra sit hjemland og den befolkning, som han elsker og leder. Han er således blevet en politisk og åndelig fredsfigur, der har høstet anerkendelse fra verdenssamfundet, samtidig med at han samler buddhister verden rundt for at høre hans foredrag – hvilket har vækket kinesernes forargelse. Man kan kun gisne om Tibets fremtid den dag Dalai Lama ikke er blandt os mere.

Bogen er en biografi om Dalai Lamas liv og Tibets historie men også en ukritisk hyldest til Dalai Lama – hans personlighed, åndelighed, humor og politiske engagement. Det er som sådan godt nok, dog er bogen så ukritisk, at man til tider kan sætte spørgsmålstegn ved dens objektivitet, da forfatteren synes så fascineret af Dalai Lama, at han muligvis mister evnen til refleksion.

Man kan dog ikke sætte spørgsmålstegn ved Dalai Lamas person. Han er blevet symbolet på Tibets kamp for autonomi. Bogen handler dog størstedels om Tibets historie, og det er lidt en skam, at bogens titel og beskrivelse på bagsiden ikke giver mere informationer om dette. Dog kan man argumentere for, at Dalai Lama og Tibet hænger så uløseligt sammen, at der ingen Dalai Lama er uden Tibet og heller intet Tibet er uden Dalai Lama.

Chhaya formår at få beundringsværdigt mange detaljer med i bogen og gør dette på en forståelig måde, der vil give læseren et klart bedre og mere dybtgående kendskab til Tibets og Dalai Lamaernes historie. Dog springer Chhaya meget rundt i tid og rum, og dette kan virke forvirrende for læseren, der i forvejen skal holde styr på mange detaljer. En kronologisk rækkefølge havde været at foretrække i denne bog.

Personen Dalai Lama fremstår dog stadig mystisk for mig, selv efter denne biografi. Hvem er manden bag facaden? Bag sin åndelig og politiske praksis? Det synes jeg ikke helt Chhaya får fat i – men det er muligvis efter Dalai Lamas eget ønske, da han ønsker at være symbolet på Tibet og ikke løsrives fra dette. Bogen er helt sikkert et godt bud, såfremt man ønsker at lære mere om Tibet og Dalai Lama, og den vil ikke skuffe læseren deri.

Forrige anmeldelse
« En ganske særlig kærlighed «
Næste anmeldelse
» Folk som os – hvad medierne i... »