Mest læste
[Sagprosaanmeldelse]

1 - Sagprosaanmeldelse
En morders bekendelser
2 - Sagprosaanmeldelse
Under tvang - minerydningen ved den jyske vestkyst 1945
3 - Sagprosaanmeldelse
De udvalgte – på flugt for livet
4 - Sagprosaanmeldelse
Kønsballade
5 - Sagprosaanmeldelse
Elevcentreret skoleledelse
6 - Sagprosaanmeldelse
Den store Storm P.-bog
7 - Sagprosaanmeldelse
Drengen der voksede op som hund
8 - Sagprosaanmeldelse
InterView – Introduktion til et håndværk
9 - Sagprosaanmeldelse
Fortrængt grusomhed – Danske SS-vagter 1941-45
10 - Sagprosaanmeldelse
Bourdieu for begyndere

At være araber / Samir Kassir / 120 sider
Informations Forlag. ISBN
Anmeldt 15/4 2009, 22:56 af Mie Poulsgaard Jørgensen

Den arabiske ulykke


Den arabiske ulykke

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

Samir Kassir (1960 - 2005) er født og opvokset i Libanon. Han blev verdenskendt, da han tragisk blev dræbt af en bilbombe den 2. juni 2005. Som journalist var han særdeles kritisk over for Syriens rolle i Libanon, hvilket måske var baggrunden for mordet på ham. I denne bog taler Samir Kassir om ”den arabiske ulykke” – dvs. hvad han kalder den politiske og intellektuelle stagnation i den arabiske verden.

I det 21. århundrede er verdens øjne blevet rettet mod den arabiske verden. Der er blevet skabt et fjendebillede af religion og muslimer som terrorister og fundamentalister. Men hvad førte denne udvikling? Før i tiden var arabiske nationer forud i deres udvikling, f.eks. fønikkernes imperium. I sit forsøg på at nå til en forståelse af den nuværende situation vender han sig mod fortiden og beskriver den arabiske ‘guldalder’ i det 19. århundrede og et stykke ind i det 20., hvor byer som Cairo, Bagdad, Beirut og Casablanca tiltrak kunstmalere, digtere, musikere og forfattere, som samledes om at skabe en ny levende og blomstrende arabisk kultur.

Mødet med moderniteten sendte chokbølger igennem regionen og vendte op og ned på de arabiske samfund. Kassir peger på, at det har været den manglende evne til at omfavne og forlige sig med moderniteten, som har været årsagen til krisen i den arabiske identitet. Som modsvar har falske løsninger som panarabisme og islamisme i stedet virket tillokkende.

At være araber er en opsang til den arabiske verden og bøn om, at den vil genkalde sig sin historie, afvise såvel islamisme som vestlig dobbeltmoral og omsider tage ansvaret for regionens fremtid i egne hænder. Bogen er et godt bud på en debat om den arabiske situation, og hvorfor ekstremismen har fået så stærke rødder i netop denne del af verden. Vesten har i høj grad brugt Mellemøsten som en brik i sit spil. Her tænkes især på olien i de arabiske lande, men også de arabiske landes geografiske position, som er ekstremt magtfulde. England og Frankrig har før i tiden især ønsket kontrol over disse områder og dannet kolonier, herigennem opstod staten Israel som en brik i Englands magtspil. Igennem Israel var der en medspiller, der kunne kontrollere området. Senere har USA vist stor interesse i området især pga. olien. Ud fra et historisk perspektiv må man konkludere, at den arabiske ulykke har sit fundament i konstant nedgang, siden de af den vestlige verden blev brugt som magtbrik.

Bogen er skrevet med faglig sprogbrug, og den måske vil ikke være forståelig for den almindelige læser. Den kræver et mere indgående kendskab til problematikkerne, men er af denne grund et godt bud til studerende og forskere på mellemøstlige studier.

Forrige anmeldelse
« Fifty/fifty – historien om mi... «
Næste anmeldelse
» Tordenregn – Danmarks fremtid... »