Mest læste
[Filmanmeldelse]

1 - Filmanmeldelse
Homeland – sæson 1, 2 & 3
2 - Filmanmeldelse
Drengen i den stribede pyjamas
3 - Filmanmeldelse
Alting bliver godt igen
4 - Filmanmeldelse
Abraham Lincoln – Vampire Hunter
5 - Filmanmeldelse
Heksen
6 - Filmanmeldelse
Herskab og tjenestefolk: Den komplette samling
7 - Filmanmeldelse
Johan Falk – Gruppen for særlige indsatser
8 - Filmanmeldelse
Krokodillebanden 3 – Alle for en
9 - Filmanmeldelse
Armadillo
10 - Filmanmeldelse
Encounters

Be Kind Rewind (102 min.) Købsfilm / Sandrew Metronome
Anmeldt 7/9 2008, 21:36 af Sarah Hedegaard Sørensen

En hyldest til VHS


En hyldest til VHS

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Cover

I et forsøg på at sabotere elværket, som forårsager Jerrys (Jack Black) konstante hovedpine, bliver han ved et uheld magnetiseret og kommer til at slette alle VHS-båndene i videobutikken ”Be Kind Rewind”, hvor hans ven Mike (Mos Def) arbejder. Nu er gode råd dyre, og Mike står til at miste sit job.

For at redde videobutikken begynder Mike og Jerry at genindspille hver eneste film, som kunderne efterspørger. Det bliver til såkaldte ”swedede” udgaver af bl.a. Ghostbusters, Robocop og Rush Hour med dem selv i hovedrollerne. Inden længe står kunderne i kø for at se Mike og Jerrys alternative udgaver af de store Hollywood-film.

Instruktør Michel Gondry har begået en film, der kommer fra et smukt og enkelt, men også absurd naivt univers. Jack Black, Mos Def og Danny Glover formår at vende deres professionalisme som skuespillere og leverer en helt igennem troværdig præstation som amatøragtige, ægte figurer. Temaet er i forlængelse af Gondrys Block Party og små kreative communieties i New York. Denne gang er det en fiktiv videoudlejningsbutik i New Jersey – en VHS-udlejningsbutik, that is.

Filmens alternative genindspilninger er et fænomen i sig selv: Sweding, kaldes det. Det er i al sin enkelhed at genindspille film uden et budget, men med en masse kærlighed til den originale film. Det er en hyldest til det, man elsker ved f.eks. Ghostbusters. Alle kan hylde sin yndlingsfilm, hvis man har et stort Hollywood-budget – det er udfordringen i at gøre det uden, der er den egentlige kærlighedserklæring.

Gondry har brugt Sweding i alle aspekter af filmens promovering lige fra filmens trailer til filmens officielle hjemmeside, hvor Internettet bryder sammen. Youtube-brugerne opfordres også til at swede deres egne yndlingsfilm og uploade dem til filmens egen Youtube-kanal. Det er filmskabning, når det er mest amatøragtigt – og måske mest ægte.

Det store ideal, Michel Gondry forsøger at formidle, er dog community-fremstillingen. Alle skaber deres egne ting i stedet for at være tanketomme masseforbrugere i et kommercielt koncept. Pointen med Be Kind Rewind er at sætte en plet på det velpolerede og kedelige og hylde kreativiteten. Og det lykkes i den grad.

Michel Gondry kalder sig selv en evig 12-årig, og man er da også nødt til at finde sit indre legebarn frem, for at man kan købe den drømmeverden, der sættes op i Be Kind Rewind, men kan man det, venter der en god, varm og anderledes oplevelse.


Forrige anmeldelse
« Sleeper (1973) «
Næste anmeldelse
» Biblen - Nørrenbro Teater 2008... »


Filmanmeldelser